open-navfaktor-logo
search
Regionalni sastanak
Predstavnici deset zemalja razgovaraju o prevenciji i spremnosti u slučaju katastrofa
Na sastanku bit će razgovorano o postignutim rezultatima u implementaciji godišnjeg plana aktivnosti, te o usvajanju predloženog programa za 2019. godinu
06.11.2018. u 11:21
get url
text
Inicijativa Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa
Inicijativa Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa

U Sarajevu se održava dvodnevni 37. regionalni sastanak Inicijative Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost u slučaju katastrofa (DPPI SEE).

Zemlje članice DPPI SEE su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Rumunija, Slovenija, Srbija i Turska. Na sastanku će biti razgovorano o postignutim rezultatima u implementaciji godišnjeg plana aktivnosti, te o usvajanju predloženog programa za 2019. godinu.

Šef Sekreterijata Inicijative u Bosni i Hercegovini Vlatko Jovanovski izjavio je kako je riječ o redovnoj proceduri, odnosno sastajanju dva puta godišnje tokom kojih razmjenjuju iskustva i planiraju buduće aktivnosti.

- Ovaj sastanak će se iskoristiti za usvajanje godišnjeg plana aktivnosti iduće godine, budžeta i trening programa. U poslijepodnevnoj sesiji imamo i međunarodne goste, naše partneri će izložiti planove i da vidimo kako zajednički možemo sarađivati - rekao je Jovanovski koji je dodao kako je planiran i susret s predstavnicima Ujedinjenih naroda (UN), Organizacije za ekonomsku saradnju i sigurnost (OSCE), Svjetske zdravstvene organizcaije (WHO) i drugih organizacija koje imaju svoj udio u prevenciji i pripravnosti u slučaju katastrofa u Jugoistočnoj Evropi.

Rekao je kako će na sutrašnjem sastanku biti izneseni zaključci i predaja predsjedavanja DPPI SEE-om za sljedeću godinu Albaniji.  Dodao je kako sastanku prisustvuju predstavnici svih deset zemalja članica.

Zamjenik čelnika Ureda za vanredne situacije Republike Turske (AFAD) Ismail Palakoglu govorio je o DPPI SEE-u te podsjetio kako je Inicijativa vodi aktivnosti od 2000. godine. Dodao je kako je riječ o inicijativi kako bi bili smanjeni rizici od prirodnih katastrofa i urađene pripreme u slučaju katastrofe.

- Turska je članica od 2008. godine. Predstavnici članica Inicijative okupljaju se dva puta godišnje. Jednom u proljeće, a jednom u jesen. Prvi sastanak se održava u zemlji koja predsjedava, a drugi u zemlji u kojoj se nalazi Sekreterijat, Bosni i Hercegovini - kazao je Palakoglu koji je podsjetio kako je u aprilu sastanak održan u Turskoj.

Istakao je kako su tada podijelili informacije s terena u Turskoj. Kazao je kako je ovaj sastanak u Sarajevu posljednji ove godine i da će na njemu biti prezentirani rezultati aktivnosti u ovoj godini. Podsjetio je na poplave, klizišta, šumske požare i druge prirodne katastrofe s kojima se zemlje članice suočavaju.

- Ove sastanke organiziramo kako bismo razgovarali o svemu tome, odnosno saradnji i pripremama, te smanjenju rizika od prirodnih katastrofa. Bit će to sastanak na kojem će se razgovarati o urađenom u 2018. i planiranim aktivnostima za 2019. - rekao je Palakoglu.

Inicijativa je primjer regionalnog nezavisnog mehanizma saradnje nadležnih službi sistema civilne zaštite, zemalja jugoistočne Evrope koje kroz redovan godišnji program obuka na polju prevencije, spremnosti i smanjenja rizika od katastrofa doprinosi jačanju kapaciteta zemalja članica u ovoj oblasti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.