open-navfaktor-logo
search
Nedostatak kvoruma
Predstavnici iz RS-a i HDZ-a nisu došli: Nije održana sjednica radne grupe za izmjenu Izbornog zakona
Sjednica Interresorne radne grupe grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva formirana u okviru Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana za danas nije održana zbog nedostatka kvoruma.
05.04.2022. u 12:13
get url
text

Od 14 članova te radne grupe, na poziv za sjednicu odazvalo se njih pet. Predstavnici stranaka iz RS-a kao ni iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH nisu došli na sjednicu.

U grupu je imenovan po jedan predstavnik svakog kluba zastupnika u Zastupničkom domu, po jedan predstavnik svakog kluba naroda u Domu naroda, te tri predstavnika Vijeća ministara BiH.

Za predsjedavajuću Interresorne radne grupe izabrana je Alma Čolo (Stranka demokratske akcije - SDA), prvog zamjenika Bariša Čolak (HDZ BiH), a za drugog Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD).

Interresorna radna grupa zadužena je za izmjena izbornog zakonodavstva, te da se u odluci i jednog i drugog doma Parlamentarne skupštine BiH navodi da su ovlašteni da rade na izmjenama Ustava BiH.

Izmjena izbornog zakonodavstva aktuelno je pitanje u Bosni i Hercegovini o kojem su se vodili pregovori među političkim liderima i predstavnicima međunarodne zajednice, a ovo je ključna godina za postizanje dogovora budući da bi se opći izbori u BiH trebali održati u oktobru ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.