open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Predstavnici Maarif Schools Sarajevo i Edukativnog centra iz Nove Kasabe potpisali protokol o saradnji
Predstavnici Maarif Schools Sarajevo i Edukativnog centra "Nova Kasaba" iz Nove Kasabe danas su u Sarajevu potpisali protokol o saradnji.
13.06.2020. u 15:08
get url
text

Protpisivanju su prisustvovali predstavnici Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo, Vijeća roditelja KS, učenici i roditelji iz Konjević Polja, te drugi gosti. Salih Sagir, koordinator Fondacije Maarif za Bosnu i Hercegovinu, kazao je kako je današnji program realiziran u okviru projekta bratimljenja škola i da nešto o čemu se razgovaralo početkom godine danas biva realizirano.

- Zbog pandemije koronavirusa, nismo mogli realizirati ovakve aktivnosti - pojasnio je Sagir.

Dodao je kako je riječ i o društvenom projektu, a ne samo obrazovnom. Sagir je rekao kako su goste iz Konjević Polja pozvali ne samo kako bi se upoznali sa školom u Sarajevu nego i da bi predstavili stanje u kojem se oni nalaze. 

- U narednom periodu, s roditeljima i učenicima, želimo posjetiti školu i danas razgovarati o onome što možemo uraditi na polju obrazovanja i nauke - rekao je Sagir.

Dodao je kako turska Fondacija Maarif u svijetu ima 320 škola, a djeluje u 35 zemalja.

- Naša je obaveza podržati obrazovanje sa svakog aspekta te podijeliti naše mogućnosti - rekao je Sagir.

Dodao je kako Maarif škole Sarajevo u okviru te misije želi pružiti podršku školama koje se nalaze u lošijoj poziciji. 

{$galerijaFotografija}

Govoreći o drugim aktivnostima koje se održavaju u Maarif Schools, Sagir je izdvojio današnje testiranje za stipendiranje učenika i projekt podjele sredstava za dezinfekciju koji je podržala Turska agencija za koordinaciju i saradnju (TIKA), a koji je realiziran u toj školi.

Nihada Čolić, direktorica Prosvjetno-pedagoškog zavoda Kantona Sarajevo (KS) i volonterka u Konjević Polju, rekla je kako već sedmu godinu u Konjević Polju gdje se realizira instruktivna nastava za djecu kojoj su uskraćena osnovna dječija prava – pravo na jezik. 

Djeca iz Konjević Polja, prema riječima Čolić, pored posjete Maarif Schools Sarajevo, imat će mogućnosti posjetiti i određene znamenitosti grada i prisustvovati programu u Vijećnici. Dodala je kako pojedini maturanti nikada nisu bili u Sarajevu, te da su željeli omogućiti im posjetu gradu. 

- Bosna i Hercegovina se brani u Konjević Polju - rekla je Čolić.

Upitana o situaciji i načinu rada u Konjević Polju, Čolić je rekla kako su djeca formalno upisana u Osnovnu školu Malta, a da se instruktivna nastava odvija u Novoj Kasabi.

- Problema ima, ali mi nastojimo ih riješiti. Očekujemo presudu Ustavnog suda i onda ćemo uzeti konačan stav šta i kako dalje. Mi alternativu nemamo, braniti jezik, braniti Bosnu i identitet i čuvati ovu djecu da nam ne odu van Bosne i Hercegovine - rekla je Čolić.

Programu u Sarajevu prisustvovao je i ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Anis Krivić koji je tokom obraćanja rekao kako mu je čast prisustvovati ovakvom programu jer misli da će posvećenošću nešto napraviti. 

Dodao je kako ova posvećenost koja je dovela do ovog danas, bratimljenje škola, pravljenje novih veza je ono što možda neće odmah donijeti rezultat, ali iza toga stoji plemenit i dugoročan prijateljski cilj. Krivić je rekao kako je iz tog razloga danas puno emocija. Djeci je poručio da ugrabe svaku priliku koja im se pruža. Gostima je danas prikazan prilog o Maarif školama, a djeca su imala priliku upoznati se s načinom na koji se u njima odvija nastava i mogućnostima koje ove obrazovne institucije nude.

Maarif Schools Sarajevo - 13. 6. 2020.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.