open-navfaktor-logo
search
Sindikat
Predstavnici oko 55.000 radnika u RS-u poručili da neće odustati od toplog obroka i regresa
Predstavnici Sindikata uprave RS-a, Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a, Strukovnog sindikata doktora medicine, Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a i Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti RS-a u petak su u Narodnoj skupštini RS-a predali zahtjev za pokretanje za vraćanje prava na posebno iskazivanje naknada za topli obrok i regres.
Jasmin Bojić
29.04.2022. u 14:59
get url
text

Božo Marić, predsjednik Sindikata uprave RS-a, rekao je da Vlada RS-a nije ispoštovala zaključak Narodne skupštine RS-a da ispravi nepravdu prema 54.118 zaposlenih koji su diskriminisani i nemaju pravo na topli obrok i regres.

Prema njegovim riječima, to je dovelo da paradoksalne situacije u kojoj najveći kriminalci koji izdržavaju zatvorske kazne imaju tri obroka dnevno sa budžeta države, a da zaposleni u oblastima pravosuđa i zdravstva, kao i policajci nemaju ni jedan obrok.

- To je bruka i sramota - rekao je Marić.

Predaji zahtjeva prisustvovalo je oko 100 sindikalnih povjerenika.

- Ovo je posljednja poruka, sljedeći put kad dođemo bit će nas hiljade - istakao je Marić.

Anica Jondić iz Sindikata radnika unutrašnjih poslova RS-a istakla je da su u decembru zatražili da zastupnici u Narodnoj skupštini RS-a podrže povrat toplog obroka i regresa.

- Narodna skupština je 15. decembra usvojila taj naš zahtjev, od tada je proteklo nepunih pet mjeseci, sasvim dovoljno vremena da se uđe u realizaciju onoga što je najviši zakonodavni organ u RS-u obavezao Vladu RS-a - rekla je Joldić.

Prema njenim riječima, oni neće odustati od zahtjeva za naknadom za toplim obrokom, što je temeljno pravo svih radnika koji mora biti identično za sve. Dodala je da povećanje cijene rada o kojem govore predstavnici Vlade RS-a nije opravdano za rješenje ovog problema.

- Od 2009. godine mi stalno pregovaramo, oni nas stalno varaju, stalno nas lažu, ovo danas je dosta. Nećemo im više dozvoliti da sa nama manipulišu - rekao je Željko Šukalo iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Mirko Šerbedžija iz strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS-a rekao je da je najravnopravnije poboljšanje ekonomskog statusa radnika kroz topli obrok i regres jer vraćanjem ove dvije naknade svi radnici bi dobili isti iznos i oni što imaju minimalnu platu, a to je preko 40 posto njihove osnovne plaće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.