open-navfaktor-logo
search
Pet amandmana
Predstavnički dom PSBiH sutra o budžetu institucija BiH za 2021. godinu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH bi na sjednici zakazanoj za sutra trebalo da razmatra Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.
26.07.2021. u 18:20
get url
text

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma podržala je predloženi budžet u drugoj komisijskoj fazi, sa pet prihvaćenih amandmana.

Na prijedlog Kluba poslanika SDA prihvaćena su tri amandmana kojima se predviđa da osnovica plate za zaposlene u institucijama BiH iznosi 498,10 KM, a plata po ovoj osnovici obračunavala bi se u posljednjih pet mjeseci ove godine.

Kako su pojasnili predlagači amandmana, ovim bi se plate vratile na nivo iz 2012. godine i izvršilo djelimično usklađivanje s primanjima zaposlenih u entitetskim institucijama.

Usvojena su i dva amandmana samostalnog poslanika Denisa Zvizdića, kojima se predviđa smanjenje budžetske rezerve, a ta sredstva bila bi upotrijebljena za finansiranje vrhunskog sporta.

Poslanici bi u drugom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čiji je cilj izjednačiti nastanak obaveze plaćanja akcize za poreske obveznike koji prometuju duhanske proizvode s poreskim obveznicima koji prometuju druge akcizne proizvode.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađe i Prijedlog zakona o izmjenama Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači poslanici: Nermin Nikšić, Saša Magazinović, Nada Mladina i Zukan Helez.

Predloženim zakonom predviđeno je da se prag unutar liste na općim izborima sa 20 posto spusti na 10 posto, "kako bi se dosljednije poštovala izborna volja glasača".  

Predstavnički dom bi, između ostalog, trebao razmatrati i zahtjev poslanika: Jasmina Emrića, Saše Magazinovića i Damira Arnauta da se Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH razmatra po hitnom postupku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.