Predstavom “Brašno u venama” počelo “Mostarsko ljeto”

Objavljeno: 02.07.17 u 08:37

Višestruko nagrađivanom predstavom “Brašno u venama” Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Scene MESS, u Narodnom pozorištu Mostar svečano je otvorena ovogodišnja kulturno-turističko manifestacija “Mostarsko ljeto”, koja će se do 26. 8. s više od 30 programa održavati na nekoliko lokacija u gradu, a ulaz na sve programe je besplatan!

Publika je glumce predstave “Brašno u venama” (tekst Igor Štiks, režija Boris Liješević): Mikija Trifunova, Kaću Dorić, Selmu Alispahić, Admira Glamočaka, Izudina Bajrovića i Jasenka Pašića nagradila dugotrajnim aplauzom i bisevima.

- Drago mi je da igramo u Mostaru na otvaranju “Mostarskog ljeta“ i da vidim ovako bogat program manifestacije. Nadam se da je i mostarska publika uživala u predstavi kao i u svim gradovima gdje smo je do sada izvodili - rekao je Glamočak.

“Mostarsko ljeto” svečano je otvorio predsjedavajući Skupštine Hercegovačko-neretvanskog kantona Šerif Špago.

- Ovogodišnje izdanje manifestacije “Mostarsko ljeto“ predstavlja svojevrstan kulturološki iskorak Grada Mostara u svim segmentima - organizacijski i sadržajno napravljeni su ogromni pomaci što se ogleda u više od 30 selektiranih kulturnih sadržaja ove manifestacije. U naredna dva mjeseca uživat ćemo u brojnim djelima i produkcijama domaćih autora, koncertima, poetskim večerima, izložbama, predstavama za djecu i odrasle, plesu, ali i raznovrsnim programima umjetnika iz Meksika, Turske, SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Sjeverne Irske i Škotske, čime ova manifestacija sa potpunim kredibilitetom ima međunarodni karakter - rekao je Špago, naglasivši: - Ovo je najslikovitiji pokazatelj napretka koji Mostar postiže kroz kulturu, umjetnost i nauku, čime se obezbjeđuje očuvanje i promocija kulturne baštine, a koja u naš grad dovodi i umjetnike iz cijelog svijeta.

Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, kao jedan od organizatora manifestacije, kaže da je međunarodna kulturno-turistička manifestacija “Mostarsko ljeto” izraz potrebe da se Mostaru, njegovim stanovnicima, onima koji svoje godišnje odmore provode upravo ovdje, i mnogobrojnim posjetiteljima, pruže dodatni kvalitetni, raznovrsni sadržaji.

- I ove godine smo, kao i prethodne, dio svojih godišnjih odmora posvetili ovoj manifestaciji, jer smatramo da je sektoru kulture potreban novi impuls, nova snaga, nova energija, što pokušavamo i napraviti. Zbog toga i jesmo obezbijedili više od 30 kvalitetnih programa - rekao je Mujkanović.

Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar, kaže da “Mostarsko ljeto” ove godine pravi veliki iskorak: prošle godine održano je 20 različitih programa, a ove godine više od 30 različitih sadržaja, među kojima su predstave, promocije knjiga, izložbe, koncerti, književne večeri... Završava velikim koncertom Divanhane na platou ispod Starog mosta 26. 8.

- “Mostarsko ljeto“ namijenjeno je svima: građanima Mostara, onima koji žive i borave tu, onima koji rade širom planete a ljeti dolaze u svoj grad, sve brojnijim domaćim i stranim gostima koji sa svih strana svijeta dolaze u posjetu Mostaru. S ponosom možemo reći da pokazuje da naš grad, osim one stereotipne slike o “gradu –slučaju“, ima i svoju drugu, svjetliju stranu, a to je kulturni život, koji usprkos svim problemima cvjeta i buja. Cilj nam je da obogatimo i ojačamo kulturni život i turističku ponudu u Mostaru i u ovom dijelu BiH, a publici u ovim vrućim ljetnim mjesecima pružimo kvalitetne kulturne sadržaje - kaže Suljić.   

U programu “Mostarskog ljeta” sljedeća dva dana možete pratiti: u nedjelju, 2. 7. u 21 sat u Narodnom pozorištu Mostar koncert će održati sarajevski multireligijski hor “Pontanima”, koji njeguje svjetovnu i duhovnu muziku svih konfesija prisutnih u BiH, a kao najveću vrijednost ističu doprinos multikulturalnosti i toleranciji u BiH za što su dobili brojna domaća i svjetska priznanja (ulaz je besplatan, ulaznice preuzmite na blagajni NPM-a!). Istog dana u 11 sati u Pozorištu lutaka u Mostaru bit će izvedena lutkarska predstava za djecu “Želim biti normalan” u režiji Nedžada Maksumića, a ulaz je također besplatan.

U ponedjeljak, 3. 7. u 20 sati u Centru za kulturu u Mostaru slijedi promocija knjige “Porodica Kurt iz Mostara” (Historija i rodoslov) autora Ahmeta Kurta, u kojoj su objedinjenja istraživanja i dostupni izvori o članovima porodice Kurt iz Mostara, od prvih izvora do njihovog dolaska u Mostar oko 1695. pa do današnjih dana.