Prekinut bojkot nastave: Bošnjačka djeca iz Kiseljaka sutra će biti u svojim klupama

Objavljeno: 05.09.17 u 16:12 Autor: M. A.

Roditelji mališana koji pohađaju Osnovnu školu "Kiseljak I" nakon današnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade i Skupštine SBK, predstavnicima OSCE-a i osnovne škole Kiseljak, te drugim nadležnima, sa kojim su razgovarali o problemima sa kojima se dugo suočavaju bošnjačka djeca u ovome gradu, odlučili su da prekinu bojkot nastave koji je počeo jučer.

Roditelji u OŠ "Kiseljak I"
Roditelji u OŠ "Kiseljak I"

Iako nisu u potpunosti zadovoljni privremenim rješenjima za njihovu djecu koja se školuju po bosanskom nastavnom planu, roditelji su ih prihvatili, kako njihovi školarci ne bi ispaštali i kako ne bi bili u zaostatku za svojim vršnjacima. Tako će oko 750 bošnjačkih učenika škole "Kiseljak I" sutra ponovo biti u svojim klupama.

- Bilo je burno na sastanku. Ali na kraju smo, od potrebnih 12, dobili šest časova u prvoj smjeni u obližnjoj fiskulturnoj sali, koju koristi susjedna osnovna škola 'Kiseljak' čiji učenici nastavu pohađaju na hrvatskom jeziku. To znači da će po dva ili tri odjeljenja iz naše škole zajedno ići na čas Tjelesnog odgoja. Bit će teško, ali bolje je i tako nego nikako, jer do sada naši đaci nisu mogli imati niti jedan čas Tjelesnog odgoja u prvoj smjeni  - kazao je za Faktor direktor Osnovne škole “Kiseljak I“ Nermin Merhemić.

Uprava ove škole i roditelji, su kako dodaje, dobili i obećanje nadležnih u Vladi SBK da će uložiti u obnovu njihovih školskih prostorija koje su odavno dotrajaje i u jako lošem stanju.

VEZANI TEKST - Dok su njihovi vršnjaci od jutros u klupama, bošnjački đaci iz Kiseljaka sjede kući

- Obećali su da će u narednom periodu obnoviti namještaj koji je jako star. A vidjet ćemo možemo li političarima vjerovati... Ono što nismo dobili, a roditelji traže jeste da se dobije lokacija i dozvola za izgradnju osnovne i srednje škole u koju bi išla djeca po bosanskom nastavnom planu. Ako se to ne ispoštuje u roku od mjesec dana roditelji će ponovo u bojkot, ali će ovaj put blokirati kompletan grad – tvrdi Merhemić.

Direktoru i roditeljima bošnjačke djece drago je jer se situacija nakon 16 godina pomakla sa mrtve tačke, ali, kako kaže, neće odustati, dok njihova djeca ne budu u potpunosti ravnopravna da hrvatskom.

- Nadležnima se sada ostavlja da pokažu da je ovaj grad i za Bošnjake, te da bošnjačka djeca ne trebaju biti kažnjena jer su rođena ovdje. Ja ću se truditi maksimalno da tu nepravdu ispravljam, te da našoj djeci obezbjedimo minimum prava koja imaju i ostala djeca – zaključuje direktor OŠ “Kiseljak I“.