open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni problemi
Premijer Japana Shinzo Abe podnio ostavku
Shinzo Abe, najdugovječniji japanski premijer, u petak je objavio da podnosi ostavku zbog zdravstvenih problema.
28.08.2020. u 12:04
get url
text

- Odlučio sam da odstupim sa pozicije premijera jer loše zdravlje ne bi trebalo da dovede do pogrešnih političkih odluka - rekao je 65-godišnji Abe obraćajući se naciji uživo.

Abe, koji boluje od ulceroznog kolitisa, rekao je da će nastaviti obavljati posao dok ne bude izabran njegov nasljednik. Vladajuća Liberalno-demokratska stranka (LDP) održaće glasanje za predložene kandidate stranke za premijersku funkciju.

- U politici je najvažnije postići rezultate - rekao je Abe, za čijeg je mandata Japan postao treća po veličini svjetska ekonomija.

Njegov četverogodišnji mandat trebao je završiti 2021. godine. No, Abeov mandat prestaje u jeku pandemije COVID-19, koja je urušila japansku ekonomiju.

Istakao je da se njegovo zdravlje pogoršalo od sredine jula, a da novi lijek mora primjenjivati​​veoma pažljivo. Lider LDP-a odbio je da komentariše svog nasljednika, rekavši da taj posao prepušta stranci.

Abe je dugo hronični bolesnik, koji pati od ulceroznog kolitisa, bolesti koja ga je prisilila da odstupi 2007, samo godinu dana nakon što je u 52. godini postao najmlađi premijer Japana u postratnoj eri.

Proteklih je sedmica bilo nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju, jer između sredine juna i početka augusta, gotovo 50 dana, nije održao konferenciju za medije i imao je niz posjeta bolnici.

Također, javno je kritikovan zbog loših postupaka Vlade u borbi sa širenjem koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.