open-navfaktor-logo
search
Izbor Faktora
Premijer liga BiH: Ovo je najboljih 11 u 29. kolu
Premijer liga Bosne i Hercegovine poslije 29. kola dobila je novog lidera.
10.05.2021. u 21:49
get url
text

Banjalučki Borac se pobjedom nad Krupom rezultatom 1:0 bodovno izjednačio sa Sarajevom, ali zbog bolje gol-razlike zasjeo na prvu poziciju. 

Fudbaleri Sarajeva nastavili su igrati po sistemu toplo-hladno. Bordo momci remizirali su na Tušnju protiv Tuzla Cityja 1:1.

Željezničar je crnu seriju bez pobjede u Premijer ligi produžio na 12 mečeva. Bodove sa Grbavice odnio je Široki Brijeg slavivši rezultatom 3:1. Mostarski derbi, sudar Zrinjskog i Veleža Pod Bijelim brijegom okončan je rezultatom 1:1.

U duelima timova iz donjeg dijela tabele, Sloboda je na Tušnju nadigrala Olimpik sa 2:0 i trećom uzastopnom pobjedom u prvenstvu teoretski osigurala opstanak, dok su meč bez golova u Doboju kod Kaknja odigrali Mladost i Radnik.

Redakcija portala Faktor izabrala je najbolji tim 29. kola Premijer lige.

Vladan KOVAČEVIĆ, Zinedin MUSTEDANAGIĆ (FK SARAJEVO) - Dvojac najzaslužniji što se Sarajevo s Tušnja vratilo neporaženo. Mustedanagić u posljednjim utakmicama pokazuje da je možda i neopravdano zapostavljen većim dijelom sezone. U 22. minuti doveo je svoj tim nakon lijepe akcije koju je sam i započeo. Kovačević je briljirao na golu, posebno u drugom poluvremenu kada je Tuzla City silovito napadao s igračem više. Nekoliko vrhunskih odbrana samo su potvrdile da se nalazi u vrhunskoj formi.

Dragan JURANOVIĆ, Nemanja Bilbija (HŠK ZRINJSKI) - Juranović je defnitivno bio raspoložen za igru u mostarskom derbiju. Krilni fudbaler probijao je po strani, centrirao, stvarao prilike. Namjestio je pogodak Bilbiji, koji se pretplatio na pogotke Veležu. Juranović je u sudijskoj nadoknadi spakovao i sjajnu asistenciju Tičinoviću, ali je ovaj s nekoliko metara nije uspio pogoditi praznu mrežu.

Mehmed ĆOSIĆ, Edo VEHABOVIĆ (FK VELEŽ) - Ćosić se vratio u tim poslije odrađene suspenzije i pokazao zašto mu Dudić neprestano daje šansu na desnom beku. Ćosić je moderan bočni igrač koji pokriva cijeli teren i u derbiju je dovoljno dobro odradio zadatke. Vehabović je postigao vodeći gol za Velež poslije dodavanja Brandaa. Lijepo se namjestio i onda zatresao mrežu Zrinjskog lijevom nogom.

Adnan DŽAFIĆ (FK TUZLA CITY) - Egzekutor najljepšeg gola 29. kola. Donio je poravnanje svom timu u najbolje moguće vrijeme, pred sami odlazak na odmor. Pokazao da igra sjajno i lijevom nogom što je na svojoj koži osjetio i golman Sarajeva koji se pružio koliko je dug, ali je paradom samo uspio uljepšati Džafićev treći gol u sezoni.

Aleksandar SUBIĆ (FK BORAC) - Definitivno iz utakmice u utakmicu podiže formu. Ovoga puta je poslije dodavanja Ziljkića sjajno zavrnup loptu prema Vranješu, a kapiten Borca dao pogodak vrijedan tri boda.

Emir JUSIĆ (FK SLOBODA) - Iako mu je posao da pazi na protivničke napadače, iskusni defanzivac je se ovoga puta sjajno snašao u suparničkom šesnaestercu i u maniru iskusnih golgetera glavom pospremio loptu u mrežu Olimpika. Njegov gol iz 13. minute znatno je olakšao posao Slobodi da stigne do tri boda i osiguranog opstanka četiri kola prije kraja sezone.

Marko JURIĆ, Stipe JURIĆ (NK ŠIROKI BRIJEG) - Marko Jurić dobro i dosta požrtvovano je odrađivao svoje zadatke u odbrani. U 39. minuti dobio je žuti karton. Njegov prezimenjak Stipe nanio je dosta problema odbrani Željezničara od ulaska u igru. Dobio je priliku u 59. minuti, a prije izjednačujućeg gola u 77. minuti nekoliko puta opasno je zaprijetio čuvaru mreže Plavih.

Trener kola

Mladen ŽIŽOVIĆ (FK SLOBODA)

Trener Slobode ispunio je cilj zbog kojeg je došao, a to je opstanak u ligi. Žižović je sa Slobodom došao do treće uzastopne pobjede i to protiv direktnih konkurenata, što je pokazatelj da je uspio podići ekipu koja je bila u velikoj krizi igre i rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.