open-navfaktor-logo
search
Vakcinacija u Hrvatskoj
Premijer Plenković: Nama je šteta da smo najviše naručili od AstraZenece
Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u Dnevniku HTV-a da je prilikom posjete Briselu jedna od tema bilo insistiranje Hrvatske da se ubrza distribucija vakcina.
12.03.2021. u 20:49
get url
text

- Hrvatska vlada je za sada naručila 6,8 miliona doza vakcine. Za sada je došlo oko 450.000. Do prvog maja bi trebalo biti oko milion doza vakcine u Hrvatskoj. Sve je to nešto sporije od očekivanja - kazao je.

Istakao je koliko su Hrvatskoj potrebne vakcine, jer su turistička država. Kaže da Hrvatska želi ući u turističku sezonu sa što više procijepljenih hrvatskih građana, a potom da se osigura na nivou EU da se sloboda kretanja napravi na način koji je siguran, prenosi Index.hr.

Govoreći o raspodjeli vakcina Plenković je rekao da je Hrvatska od ljeta, kada su počeli pregovori s farmaceutskim kompanijama, postupno dobivala signale od Evropske komisije o pregovorima. Tokom ljeta sve dostupne informacije upućivale su da će vakcina AstraZenece najbrže biti gotova i najbrže biti odobrena. Onda se tu nešto zakompliciralo, kazao je i podsjetio da je Hrvatska odmah prema njima išla s velikom narudžbom, od 2,7 miliona doza.

- Ovisno o tome kako koja farmaceutska kompanija dostavlja svoje vakcine, tako se to i distribuira. U ovome trenutku nama je šteta da smo najviše naručili od AstraZenece zato jer su oni usporili svoju dinamiku. No jednom kada se to konsolidira, mi bismo mogli dobiti jako velike količine cjepiva AstraZenece - rekao je Plenković.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.