open-navfaktor-logo
search
Vruće u Norveškoj
Premijeru Etiopije Nobelova nagrada za mir, nezadovoljni Eritrejci na ulicama Osla
Demonstranti su marširali centrom grada, držeći plakate na kojima je pisalo "Nobelova nagrada je za konkretan mir, a ne za retoriku."
10.12.2019. u 15:10
get url
text
Premijer Etiopije

U glavnom gradu Norveške održana je ceremonija dodjele Nobelove nagrade za mir koje je ove godine pripala premijeru Etiopije Abiyu Ahmedu zbog, kako je navedeno u obrazloženju odluke, zalaganja za postizanje mira sa Eritrejom. No, tako ne misle i Eritrejci, pa je njih 250 koji žive u Skandinaviji protestovali protiv dodjele ovogodišnje Nobelove nagrade za mir premijeru Etiopije Abiyu Ahmedu.

Odbor za dodjelu Nobelove nagrade za mir dodijelio je Abiyu Ahmedu nagradu zbog njegovih napora na okončanju dvogodišnjih neprijateljskih odnosa između Etiopije i susjedne Eritreje. Ali, demonstranti u Oslu rekli su da se mirovni procesi između Eritreje i Etiopije nikada nisu ostvarili i da premijeru nije trebalo dati nagradu. Demonstranti su marširali centrom Osla, držeći plakate na kojima je pisalo "Nobelova nagrada je za konkretan mir, a ne za retoriku."

Podsjetimo, Nagrada za mir se dodjeljuje u norveškoj metropoli Oslu jer su početkom 20. vijeka, kada je dodjeljivanje počelo, te dvije države bile unutar jedne države, Kraljevine Švedske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.