open-navfaktor-logo
search
Tužne vijesti
Preminula istaknuta bh. književnica Jasmina Musabegović
U Sarajevu je jučer preminula Jasmina Musabegović, jedna od najpoznatijih bosanskohercegovačkih i bošnjačkih književnica.
08.05.2023. u 09:56
get url
text
Jasmina Musabegović

Bila je romansijerka, esejistkinja, književna kritičarka i prevoditeljica s francuskog jezika, a decenijama je radila i kao književna urednica. 

Rodila se 1941. godine u Vogošći. Najveći dio djetinjstva provela je u Mostaru. Klasičnu gimnaziju i Filozofski fakultet završila je u Sarajevu. Nakon završenih studija boravila je dvije godine na studijskom usavršavanju u Parizu gdje je napisala knjigu o Rastku Petroviću i njegovom djelu. Potom se uposlila u izdavačkoj kući “Svjetlost” u kojoj je u svojstvu urednika radila do odlaska u penziju, piše Stav.

Svoje književne i radne aktivnosti nije prekidala ni tokom Agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992–1995. godine, kada se, ponajviše pisanom riječju i govorom, svesrdno angažirala u odbrani. U to vrijeme objavila je veliki broj priloga u raznim listovima i časopisima, održala brojna predavanja i učestvovala u skoro svim kulturnim i književnim manifestacijama ratnog perioda.

Književnim radom počela se baviti vrlo rano, a iskušala se u različitim formama literarnog stvaralaštva. Pisala je prozu, eseje, književne studije a neke od njezinih knjiga (naročito romani) imale su po više izdanja.

Njeno najpoznatije djelo, roman Skretnice, uvršten je među 100 djela bošnjačke književnosti u “Preporodovoj” ediciji Bošnjačka književnost u 100 knjiga. U ovoj ediciji, Jasmina Musabegović bila je duže od dvije decenije članica redakcionog odbora. Roman Skretnice bio je uvršen i među 25 knjiga predratne edicije Muslimanska književnost XX vijeka u izdanju "Svjetlosti". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.