Sarajevo

Preminula prof. dr. Sabira Hadžović

Objavljeno: 19.05.2019. u 14:07

Bila je prvi poslijeratni guverner Kantona Sarajevo

FOTO: UNSA

Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca saopćilo je da je u Sarajevu je 16. maja preminula dr. Sabira Hadžović, profesor emeritus Univerziteta u Sarajevu. 

Prof. dr. Sabira Hadžović je rođena u Trebinju 1929. godine. Diplomirala je na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a doktorirala na Farmaceutskom fakultetu u Sarajevu.

Postavila je temelje kontrole kvaliteta lijekova u kompaniji Bosnalijek d.d. u Sarajevu, a zatim je preuzela rukovođenje proizvodnjom lijekova kao tehnički direktor u čijem djelokrugu su se nalazili i poslovi razvoja, odnosno farmaceutskog istraživanja.

U periodu od 1990. do 2000. godine obnašala je dužnost dekana Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Osnovala je i bila dugogodišnji predsjednik Farmaceutskog društva FBiH i Komore magistara farmacije, te pokretač naučnog časopisa Pharmacia.

Obnašala je dužnost predsjednika Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, te člana Upravnog odbora. Bila je predsjednik Upravnog odbora Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, član Naučnog savjeta Bosnalijeka d.d. i predsjednik Komiteta za standarde ljekovitog i aromatskog bilja na nivou države Bosne i Hercegovine.

Prof. dr. Sabira Hadžović je bila prvi poslijeratni guverner Kantona Sarajevo.

Bila je član Svjetske lige humanista i predsjednik Odbora za zdravstvo ove organizacije. Aktivno je učestvovala u programu socijalne zaštite, prava i kulturnog prosvješćivanja žena kao predsjednica Udruženja MAK "Bosanka“ i član Izvršnog odbora "Soroptimist“.

Komemoracija prof. dr. Sabiri Hadžović održat će se u ponedjeljak 20. maja s početkom u 12:00 sati u amfiteatru Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Zmaja od Bosne br. 8 - Kampus. Dženaza će se obaviti istog dana, 20.05.2019. godine na Gradskom groblju Bare u 14.30 sati.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije