open-navfaktor-logo
search
Pandemija
Preminulo 11.591 osoba: Italija odala počast žrtvama koronavirusa
U Italiji je odata počast žrtvama koronavirusa.
31.03.2020. u 16:54
get url
text

Zbog pandemije koja se pojavila prije šest sedmica u Italiji, žarištu koronavirusa u Evropi, preminulo je čak 11.591 osoba.

Na poziv Saveza talijanskih opština u svim državnim institucijama širom zemlje je spuštanjem zastava na pola koplja, tačno u 12 sati i minutom šutnje odata počast žrtvama koronavirusa.

Program u glavnom gradu Italije je održan na Trgu Campidoglio gdje se nalazi zgrada Gradske uprave Rima.

Nakon minute šutnje u sklopu programa na kojem su zastave Italije, EU i Rima spuštene na pola koplja, okupljenima se obratila gradonačelnica Rima Virginia Raggi.

{$galerijaFotografija}

Navodeći da su na ovaj način htjeli odati počast žrtvama kojima nije priušten posljednji ispraćaj na dostojanstven način Raggi je kazala kako se mora pobijediti u ovoj borbi u ime njih.

Raggi je kazala da se borba protiv koronavirusa mora dobiti i zbog svih koji nastavljaju raditi u ovim teškim okolnostima, te svojim radom doprinose oporavku i napretku države.

Ukazujući na požrtvovanje ljudi koji ostaju u svojim domovima Raggi je rekla da je to ono što je potrebno kako bi spasili svoje, a i tuđe živote.

Zastave su spuštene na pola koplja i u Ministarstvu vanjskih poslova, predsjedničkoj palati Quirinale, palati Vlade Chigi, te na Trgu Venecije.

Na pola koplja zastave su spuštene i u Vatikanu.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je 11. marta ove godine proglasila globalnu pandemiju COVID-19. Italija je najteže pogođena zemlja sa najvećim brojem smrtnih slučajeva.

Italija odala počast žrtvama koronavirusa, 31.03.2020.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.