open-navfaktor-logo
search
U 92. godini
Preminuo akademski slikar Mevludin Ekmečić
Fondacija Legat Ekmečić objavila je tužnu vijest o smrti Mevludina Ekmečića (92), akademskog slikara iz Brčkog, koji je odlikovan mnogim umjetničkim i društvenim nagradama te titulom počasnog doktora nauka Univerziteta u Tuzli.
14.04.2021. u 20:53
get url
text
get url
text

Mevludin Ekmečić je 2017. godine zajedno sa bratom Fadilom utemeljio Fondaciju Legat Ekmečić u Brčkom kao prvu umjetničku zakladu u kojoj se čuva umjetnička ostavština familije Ekmečić, kao trajni podsjetnik na ulogu i značaj umjetnosti i kulture.

- Bio je izvanredan slikar i portretist, društveno angažiran kroz razvoj i osnivanje mnogih galerija, umjetničkih ustanova, kolonija i manifestacija u Bosni i Hercegovini. Najznačajnije rezultate je postigao na mjestu dugogodišnjeg upravitelja jedinstvene Galerije portreta u Tuzli, te osnivanju Ateljea "Ismet Mujezinović" u Tuzli i Međunarodne manifestacije INTERBIFEP, te nekoliko regionalnih legata i umjetničkih kolonija. Aktivno je surađivao na osnutku Galerije "Rizah Štetić" u Brčkom, "Hasan Kikić" u Gradačcu, Galeriji franjevačkog samostana Dubrava i Galeriji Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Izlagao je puno, na samostalnim i kolektivnim izložbama, te izdao nekoliko mapa arhitektonske tematike i gradova koji nestaju (Staro Brčko, Stara Tuzla, Sarajevska Baščaršija) - navode u Fondaciji Legat Ekmečić.

Gradu Brčkom je posvetio i grafičku mapu Staro Brčko u kojoj je sačuvao sjećanja na grad i vedute koji nestaju. Autor je bolne mape Genocid nad Bošnjacima, nastale tokom rata, te knjige Sjećanje na ljude mog vremena. Posljednju retrospektivnu izložbu imao je tokom prošle godine u Tuzli, Brčkom i Sarajevu.

Inače, početak agresije na BiH ga je zatekao u Parizu gdje je objavio knjigu crteža "Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995.". Predgovor je napisao francuski filozof Bernard-Henri Levy.

Širok je opus umjetničkih djela Mevludina Ekmečića i članova njegove porodice.

Mevludinov sin Anil Ekmečić sa suprugom i dvoje djece živi na Tajlandu. Bio je dugododišnji novinar Reutersa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.