open-navfaktor-logo
search
Istaknuti akademik
Preminuo Dževad Karahasan
Preminuo je Dževad Karahasan (70), objavili su njemački mediji. Ovaj veliki književnik, profesor i uvaženi akademik izgubio je bitku sa opakom bolešću.
19.05.2023. u 16:25
get url
text

VEZANI TEKST - Dževad Karahasan u ispovijesti o bolesti govori zašto sebe ne smatra pacijentom i kako je utješio ljekara

Bolest s kojom je bitku vodio više od dvije godine, nažalost, uznapredovala je. Operativni zahvat, mukotrpna zračenja, raznorazne terapije, i konstantni nadzor austrijskih ljekara nisu u potpunosti uspjeli zaustaviti zloćudnog neprijatelja.

- Dževad Karahasan, jedan od najznačajnijih evropskih autora, preminuo je. Kako je saopćila njegova porodica, preminuo je u 70. godini - javlja Kleine Zeitung.

U posljednjem intervjuu koji je dao Faktoru, govorio je o bolesti, pa i momentu kada mu je doktor saopćio da ga ne može izliječiti...

- Moj ljekar koji je sjajan čovjek, predan svom poslu, bio je tužan kad mi je saopćio da me "ne može konačno izliječiti, i da mi slijedi novi ciklus neugodnih terapija", ja sam morao njega tješiti. Podsjetio sam ga na to da će nas smrt konačno izliječiti. Tek tada smo potpuno izvan svih, kako se to kaže, stvari koje nas ugrožavaju, a da je život uglavnom odgađanje samrtnog časa. I onda me on pitao najozbiljnije: "To vi mene tješite?" Rekoh, da. Hvala vam, kaže, utješili ste me, i obojica smo se smijali - opisao je tada Karahasan. 

Dževad Karahasan rođen je u Duvnu 1953. godine. Autor je brojnih knjiga, eseja, drama... Za svoj rad nagrađen je brojnim priznanjima, a jedno od najznačajnijih je Goetheova nagrada za književnost, koja nosi ime po najsvestranijem njemačkom književniku i misliocu Johannu Wolfgangu von Goetheu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.