open-navfaktor-logo
search
U 79. godini
Preminuo Hamid Katana: Tvorac replika tvrđava koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim
Vijest o smrti Hamida Katane rastužila je stanovnike Banje Luke i Čelinca.
25.08.2020. u 09:58
get url
text

Hamid je bio omiljen ne samo u Banjoj Luci, nego širom BiH. Bio je poznat po svom dvorištu u Čelincu u kojem je izgradio tvrđave, potočiće i pravo malo životinjsko carstvo, koje nikog ne ostavljaju ravnodušnim. 

Najpoznatije djelo u dvorištu porodične kuće Katana je replika banjalučkog Kastela. Skoro 70 hiljada ručno obrađenih kamenčića uzidano je u repliku banjalučke tvrđave. Hamid je 13 godina obrađivao tešanjski i skendervakufski kamen i ugrađivao u ovo zdanje. Katana je uspio završiti Vrbasku kulu, koloseum, konjušnicu...

- Nažalost, u 79. godini prestalo je da kuca srce našeg Hamida. Našli smo ga kod Kastela, kojeg nije uspio da završi do kraja. Trebalo mu je možda još nekoliko sedmica za to. Hamid je bio omiljen i teško je naći čovjeka koji ga nije volio – kaže Sead Alagić, Hamidov dugogodišnji prijatelj, koji dodaje da će Katana biti sahranjen danas u 12 sati na groblju Vrbanja kod Čelinca.

U dvorištu porodične kuće ovog autoelektričara u penziji su i brojni potočići sa kamenim dnom. Tu je i bazenčić sa zlatnim ribicama. Uzgajao je i na desetine neuobičajenih vrsta kokoški, zečeva, golubova i patki.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.