U 66. godini

Preminuo jedan od najvećih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević

Objavljeno: 02.01.2019. u 22:01

On je pronađen u srijedu u večernjim satima u svojem stanu, ali zasad nema informacija o uzrocima smrti

FOTO: Arhiv

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno, u srijedu u dobi od 66 godina preminuo je jedan od najpoznatijih hrvatskih glumaca Ivo Gregurević.

On je pronađen u srijedu u večernjim satima u svom stanu, ali zasad nema informacija o uzrocima smrti.

Ivo Gregurević rođen je u Donjoj Mahali u Orašje, 7. oktobra 1952. godine. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Na filmu je debitirao 1977. ("Ne naginji se van", B. Žižića) glavnom ulogom provincijalca na radu u Njemačkoj. Iste godine snima kultni film Antuna Vrdoljaka "Mećava" u kojemu igra lik Ivana.

Vrsno tumači rabijatne i grube "narodske tipove" poput otmičara u "Osuđenima" (1978.) Z. Tadića, konduktera u "Kraljevoj završnici" (1987.) Ž. Tomića i istražitelja u "Životu sa stricem" (1988.) K. Papića.

U Velom mistu, igranoj seriji snimanoj od 1979.-1981., koju je režirao Joakim Marušić prema scenariju Miljenka Smoje, Gregurević je veliku popularnost stekao igrajući ulogu Netjaka. Godine 1986. postao je član ansambla Drame HNK u Zagrebu.

Film "Čaruga", koji je zacementirao njegov status u samom glumačkom vrhu, snimio je 1991. godine. U njemu je, uz glavnu ulogu, zaigrao i ženski lik snaše.

Toekom 80-ih i 90-ih ostvario je niz izuzetno zapaženih velikih uloga na filmu. U pozorištu je igrao u dramama: Shakespearea, Čehova, Gogolja, Krleže, Držića, Smoje…

Radio je na filmovima i serijama s Rajkom Grlićem, Brankom Šmitom, Antunom Vrdoljakom, Lukasom Nolom.

Nagradu Hrvatskog društva dramskih umjetnika osvojio je 1998. za film Šokica i 2006. za ulogu u filmu i istoimenoj seriji "Duga mračna noć". Dobitnik je i najprestižnije nagrade Vladimir Nazor. 1995. godine u Orašju je pokrenuo festival "Dani hrvatskog filma".

Ivo Gregurević iza sebe ima više od 90 filmova, 19 televizijskih serija te 30-tak pozorišnjih predstava.

Izvor:   Jutarnji

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije