open-navfaktor-logo
search
U 55. godini
Preminuo Mostarac Zoran Laketa, poznat po nevjerovatnoj životnoj priči
Mostarac Zoran Laketa, koji je široj javnosti poznat po nevjerojatnoj životnoj priči vezanoj za rat i ratna događanja u gradu na Neretvi, preminuo je u srijedu u 55. godini.
04.05.2022. u 21:32
get url
text

Zoran je rat u Mostaru proveo kao pripadnik HVO-a, njegov brat Goran se borio u redovima Armije BiH, a da paradoks bude veći, njihov otac Ratko bio je u redovima vojske RS-a, koja je također dejstvovala na području grada Mostara. Brat Goran stradao je u avgustu 1993., od projektila koji su pripadnici HVO-a ispalili s brda Hum. Poginuo je od granate vojske u čijim redovima je bio njegov brat Zoran.

- Zovem se Sabahudin, Zoran ili Ranko, prezivam se Laketa, sva ova imena imaju isto značenje, jer sva trojica od njih su zorom ili sabahom rođeni - ispričao je Zoran prije pet godina u razgovoru za Anadolu Agency.

Za rat s početka 90-ih godina, koji je nazivao seljačkom bunom, Laketa je rekao da je to bio ništa drugo nego smiješan rat. Iz tog razloga svoju tragičnu životnu priču nikada nije želio ispričati da bi nekoga rastužio, ali je smatrao da je bitno prenijeti je cijelom svijetu kako se nikada i nikome ne bi ponovila.

- Da, moju priču treba znati cijeli svijet. Moj brat je bio u Armiji BiH, ja sam bio u HVO-u, otac mi je bio mobilisan u Vojsci Republike Srpske. Da li sad da pričamo o domoljublju, rodoljublju ili patriotizmu? Pa je su li to bili naši ideali? Nisu - govorio je Laketa.

Njegova poruka bila je jasna: "Da Bog da se nikada i nikome ne ponovilo"!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.