open-navfaktor-logo
search
MORH
Preminuo pripadnik Hrvatske vojske u Afganistanu
Riječ je o pripadniku specijalnih snaga J. B., rođenom 1992. godine, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga
24.07.2019. u 13:22
get url
text

Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske (MORH) izvijestilo je da je pripadnik 10. Hrvatskog kontingenta NATO misije podrške miru "Resolute Support" u Afganistanu preminuo danas od zadobijenih teških povreda rano jutros tokom napada na vozilo Hrvatske vojske u Kabulu.

Riječ je o pripadniku specijalnih snaga J. B., rođenom 1992. godine, koji je u Afganistanu bio angažiran na poslovima savjetovanja i mentoriranja Afganistanskih sigurnosnih snaga.

-Njemu je pružena maksimalna medicinska pomoć u američkoj bolnici u Bagramu, no zbog težine povreda pripadnik Hrvatske vojske u bolnici je preminuo. Istraga o jutrošnjem napadu je u toku - izvijestio je MORH.

Ministarstvo odbrane i Hrvatska vojska izražavaju žaljenje, oštro osuđuju napad i ovaj nesretni događaj, navodi se. Potpredsjednik Vlade i ministar odbrane Damir Krstičević posjetio je porodicu preminulog pripadnika Hrvatske vojske i uputio sućut.

-U ovim najtežim trenucima za Hrvatsku vojsku i Ministarstvo odbrane u ime svih pripadnika Hrvatske vojske, radnika Ministarstva odbrane i u svoje ime izražavam iskrenu sućut. Ovu tužnu vijest primio sam s boli i težinom u srcu. Ovaj trenutak duboko pogađa svakog pripadnika porodice Hrvatske vojske i hrvatski narod. Zaista, ne postoje riječi utjehe i onog što može vratiti mladi život. Hrabro i časno u vječnost je otišao naš sin, vojnik, muž i otac i stao uz rame najvećih velikana i ratnika. Počivao u miru - poručio je hrvatski ministar odbrane.

U jutrošnjem napadu ranjena su još dvojica hrvatskih vojnika.

Redovnom linijom izvještavanja iz misije "Odlučna podrška" u Afganistanu potvrđeno je da niko od pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) nije bio izložen napadu koji se desio jutros u rejonu Kabula.

Svi pripadnici OSBiH koji se nalaze u misiji podrške miru u IR Afganistanu su sigurni i nalaze se na redovnom izvršavanju zadataka, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.