open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Prepoznajete li znakove dehidracije?
Voda čini više od 70 posto zdravog ljudskog tijela. Obilna količina vode i dobra hidratacija, neophodna je za pomoć probavi, ispiranje toksina i ostalih otpada te održavanje zdrave kože.
08.07.2021. u 12:02
get url
text
Dehidracija

Normalno ljudsko tijelo gubi vodu tokom cijelog dana, najviše kroz znojenje i mokrenje, ali ju obično vratimo preko jela i pića.

Dehidracija je vrlo ozbiljan zdravstveni problem koji može utjecati na ljude svih dobi. Ljudi bi trebali prepoznati znakove dehidracije, jer tako mogu spriječiti velike probleme.

Dehidracija je stanje koje se javlja kada čovjek izgubi više tekućine nego što je konzumirao te tako poremeti osjetljivu ravnotežu minerala u tjelesnim tekućinama. Ona je neprirodno stanje u kojem su tjelesne stanice lišene adekvatne količine vode. Klasificirana je kao blaga, umjerena ili teška, a temelji se na tome koliko je tjelesne tekućine izgubljeno.

Blaga dehidracija se događa kada tijelo izgubi oko jedan do dva posto od ukupne tekućine.

Umjerena dehidracija se događa kada tijelo izgubi oko pet posto od ukupne tekućine.

Teška dehidracija se događa kada tijelo izgubi oko 10 posto od ukupne tekućine.

Dehidracija je uglavnom uzrokovana ako ne konzumirate dovoljno tekućine, ako izgubite previše tekućine, ili kombinacijom oba dva faktora.

Početne reakcije tijela na dehidraciju su žeđ (tijelo želi povećati unos vode), smanjeno mokrenje (tijelo pokušava sačuvati tekućinu) te tamna boja urina. Ali problem je što ste već dehidrirali u vrijeme kad se ovi znakovi pojave. Kako se povećava nivo gubitka vode, pojavljuje se i sve više znakova i simptoma, kao što su:

Glavobolja,
Suha koža i usne,
Suha usta i suh jezik,
Grčevi u rukama i nogama,
Suhe oči s malo ili bez suza dok plačete,
Smanjeno znojenje,
Povećana tjelesna temperatura,
Brzi otkucaji srca,
Umor ili slabost,
Mučnina i povraćanje

Ako se dehidracija hitno ne liječi, nastupa teška dehidracija, što može dovesti do kome i zatajenja organa i na kraju i smrti.

Kako se dehidracija može spriječiti?

Konzumiranje dosta tekućine i hrane koja se sastoji od puno vode je najlakši način da se spriječi dehidracija. Tekućinu možete dobiti ne samo iz vode, već i iz drugih pića (kao što su sokovi) i hrane (kao što je voće i povrće).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.