Prepoznajte li kadete koji danas vrijede milione i nose dres Zmajeva? (FOTO)

Objavljeno: 20.03.17 u 12:03 Autor: D. S.

Grbavica i omladinska škola FK Željezničar oduvijek su bili poznati po "proizvodnji" sjajnih fudbalera. Za nabrojati sve asove koji su svoju karijeri započeli u Zvorničkoj 27 trebalo bi i previše vremena, no svakako da je Edin Džeko najbolji poslijeratni "proizvod" iz Doline ćupova.

Kapiten fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i najbolji strijelac u njenoj historiji nije jedini igrač kojeg je lansirala Grbavica u inostranstvo, a koji je potom postao i reprezentativac naše zemlje.

Selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Mehmed Baždarević, koji je i sam stasao u "radionici" Plavih, na spisak za reprezentativnu akciju koja počinje danas uvrstio je dvojicu mladih napadača, Armina Hodžića i Riada Bajića.

Napadači zagrebačkog Dinama i turskog Konyaspora su u potpunosti zaslužili poziv, pogotovo u trenucima kada igramo, s uslovno rečeno slabijom ekipom, kao što je Gibraltar, a uz to su odsutni Džeko (suspenzija) i Đurić (povreda).

Na pripreme u Zenicu i Bajić i Hodžić stižu sa po dva gola "u džepu". Toliko su ih postigli proteklog vikenda. Bajić je zabio dva na gostovanju kod velikog Fenerbahčea, čija je velika želja, dok je Hodžić "bubamaru" poslao dva puta u mrežu Istre na Aldo Drosini.

Nekada su u omladinskim selekcijama Željezničara, gdje su igrali zajedno, znali protivnicima postići i više od dva gola, obojica!

Sada već davne 2010. godine Hodžić i Bajić su pod trenerskom palicom Admira Adžema "harali" bh. terenima. Hodžić je i tada igrao na poziciji "špica", dok je Bajić uglavnom dobijao ulogu na lijevom krilu. Ara je šutirao penale, Baja je bio zadužen za "slobodnjake", a važni kotači te generacije bili su sadašnji prvi golman Plavih Vedran Kjosevski i fudbaler Haugesunda Haris Hajradinović, koji je sasvim sigurno igrač reprezentativnog kalibra.

Pored pomenutih fudbalera svakako vrijedi spomenuti i Amera Gojaka, dragulja u svlačionici kluba s Maksimira, koji je takođe dobio poziv Baždarevića, baš kao i Amira Hadžiahmetovića i Kerima Memiju, koji su dobili pozive selektora U-21 reprezentacije Vinka Marinovića, a koji su takođe stasali u Zvorničkoj 27.

Možda ćete na fotografijama iz naše galerije malo teže prepoznati neke od njih (Hodžić, Bajić, Hajradinović i Kjosevski). Bio je to početak sezone 2010/2011 Omladiske Premijer lige za kadete. Tada su bili "samo" kadeti, a sada vrijede milione i zbog njihovih partija čelnici Dinama i Konyaspora zadovoljno trljaju ruke.