open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju od ulaganja
"Prepucavanja" oko Koševa: JU Centar za sport i rekreaciju odgovorila Bordo prijateljima
Svoje prijateljstvo, za razliku od moralne podrške pojedinaca, dokazujemo i praktično kroz subvencioniranje cijene korištenja terena, saopćili su iz JU CSR
30.07.2019. u 11:14
get url
text

Udruženja Bordo prijatelji 1946 "prozvali" su Općinu Centar i Javnu ustanovu Centar za sport i rekreciju nakon što je Sarajevo potvrdilo da na Koševu ne može ne može igrati meč 3. kola kvalifikacija za UEFA Evropsku ligu.

Oglasili su se i iz JU Centar za sport i rekreaciju, čije saopćenje prenosimo u cijelosti.

- Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju će se referisati u dijelu u kojem su istaknuti podrška i ulaganja u Olimpijski stadion "Asim Ferhatović Hase", a ostatak saopćenja UG Bordo prijatelji, koji je politički motiviran nećemo komentarisati.

Javna ustanova Centar za sport i rekreaciju, u skladu s raspoloživim sredstvima i kapacitetima, uložila je velike napore kako bi poboljšala uvjete na stadionu Koševo, čije upravljanje je u nadležnosti ove ustanove. Zajedno sa svojim osnivačem od 2017. godine nastojimo osposobiti Olimpijski stadion za odigravanje međunarodnih utakmica, zadovoljavajući infrastrukturne kriterije koje propisuju UEFA i FIFA. U proteklom periodu, uz finansijsku podršku Općine Centar uloženo je 1,3 miliona KM za uspostavljanje centralne sobe za upravljanje sistemom sigurnosti, pojačanje reflektorske rasvjete, postavke novog semafora, unapređenje VIP lože, sanaciju službenog ulaza i drugih aktivnosti. Činjenica je da stadion danas izgleda mnogo bolje nego u prethodnom periodu, čime demantujemo navode Udruženja da "infrastruktura neumitno propada".

Sva ova ulaganja se odnose na ispunjavanje kriterija koje propisuje UEFA i FIFA za odigravanje utakmica, a ne kako je navedeno za potrebe održavanja igara mladih EYOF. Podsjećamo da se reflektorska rasvjeta, semafor, kao ni prostor za zagrijavanje rezervnih igrača nisu koristili za otvaranje EYOF-a. Centralna soba za upravljanje sistemom sigurnosti također nije uvjet EYOF-a nego FIFA-e i UEFA-e, tako da argumenti koje je iznijelo Udruženje BP 1946, a koji se tiču EYOF-a uopće ne stoje.

Nakon završetka prve faze rekonstrukcije, započeli smo aktivnosti oko ispunjavanja uvjeta za odigravanje međunarodnih utakmica višeg ranga među kojima su: postavljanje elektronskih čitača karata na ulazima, zagrijavanje terena, natkrivanje novinarskih loža i osposobljavanje pressa. S obzirom na ograničene finansijske mogućnosti kojima raspolažemo, prije nekoliko mjeseci započete su aktivnosti na pronalaženju finansijskih sredstava i realizacije plana za unapređenje i ovih uvjeta na stadionu.

Općina Centar je na sastanku održanom u aprilu ove godine izrazila spremnost da učestvuje u ulaganjima kako bi se stekli uvjeti za odigravanje evropskih utakmica, no da bi se to omogućilo potrebna su sredstva u iznosu od najmanje 1,7 miliona KM. Pored Općine Centar, Nogometni/Fudbalski savez BiH je u tom trenutku bio spreman investirati namjenski za elektronske čitače karata 100 hiljada eura. Predračun za elektronske čitače karata je iznosio 550.000 KM. Niko više od prisutnih na sastanku u tom trenutku nije iskazao interes za ulaganja u infrastrukturu stadiona.

Tek na sastanku 26. juna 2019. godine, FK Sarajevo je iskazao interes za finansijskim učešćem u planiranim radovima i to kao avansno plaćanje korištenja terena u iznosu od 100 hiljada eura. Od tog trenutka nije bilo moguće provesti procedure javnih nabavki koje traju minimalno mjesec, a pogotovo izvesti radove.

Ustanova ni u kojem slučaju nije odbila finansijska sredstva FK Sarajevo, kako stoji u saopćenju, samo je iskazala žaljenje zbog rokova koje nije bilo moguće ispoštovati od 26. juna 2019. godine, a pregovori sa FK Sarajevo za avansno plaćanje s ciljem ulaganja u sportsku infrastrukturu još nisu okončani.

Ustanova kao dokazani Bordo prijatelj nije željela FK Sarajevo predstavljati u negativnom kontekstu, kako je to okarakterisano od strane Udruženja. Svoje prijateljstvo, za razliku od moralne podrške pojedinaca, dokazujemo i praktično kroz subvencioniranje cijene korištenja terena. U svom javnom istupu Udruženje daje primjedbe na nerazumijevanje za treniranje omladinskog pogona. Prava istina je da Omladinski pogon ima 2.463 treninga godišnje na pomoćnim terenima, a redovna cijena jednog treninga iznosi 117 KM. Samo za navedeni broj treninga FK Sarajevo bi Ustanovi trebalo plaćati cca 309.000 KM, odnosno cca 420.000 KM godišnje ukoliko na taj iznos dodamo utakmice prvog tima, te termine Škole fudbala "Asim Ferhatović-Hase", a plaća 86.000 KM na godišnjem nivou za sve svoje treninge, utakmice, omladinski pogon i ostalo.

Iz ovoga je vidljivo koliki smo prijatelji FK Sarajevo, koliko razumijevanja i podrške ima Ustanova. S druge strane, uposlenici Ustanove vrijedno rade na održavanju terena, kako na glavnom, tako i na pomoćnim terenima i smatramo sasvim opravdanim da za posao koji svakodnevno obavljaju trebaju imati redovna primanja, te da uskraćivanjem posla ili plaća uposlenicima Ustanove ne bi doprinijeli razvoju sportske infrastrukture, a još manje uvjetima u kojima treniraju klubovi. Smatramo neophodnim istaći da održavanje stadiona i pomoćnih terena na godišnjem nivou iznosi cca 360.000 KM.

Na kraju, Ustanova izražava žaljene što FK Sarajevo neće igrati domaću utakmicu međunarodnog karaktera u gradu Sarajevu, Općini Centar i na stadionu "Asim Ferhatović Hase", te se nadamo da ćemo u budućnosti, realizacijom planiranih aktivnosti na daljnjoj modernizaciji stadiona, uz podršku svih zainteresiranih osigurati optimalne uvjete na stadionu.

Mi nećemo odustati od namjere da stadion učinimo najmodernijim u Bosni i Hercegovini ma koliko se pojedinci pod okriljem navodne brige naslađivali mukama što Ustanova i Općina Centar u vremenu ograničenih materijalnih sredstava i nerazumijevanja drugih nivoa vlasti preuzimaju na sebe breme rekonstrukcije stadiona na Koševu - piše u saopćenju JU Centar za sport i rekreaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.