open-navfaktor-logo
search
Sukob interesa
Presedan: EP odbio Trocsanyija i Plumb za komesare
Odbor JURI je već zasjedao u petak kada je ustanovljen sukob interesa, međutim u svjetlu nedovoljne prakse po ovom pitanju, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli je zatražio da odbor ponovo razmotri danas situaciju
30.09.2019. u 14:14
get url
text

Odbor za pravna pitanja Evropskog Parlamenta (JURI) donio je konačnu odluku da dva kandidata za buduće komesare nisu podobni da preuzmu tu poziciju. Radi se o mađarskom kandidatu Laszlo Trocsanyui i rumunjskoj kandidatkinji Rovana Plumb kod kojih je JURI pronašao da postoji konflikt interesa.

Ovo je procedura bez presedana budući da do sada nije bilo slučajeva da kandidati za komesare budu odbijeni u početnoj fazi. Odbor JURI je već zasjedao u petak kada je ustanovljen sukob interesa, međutim u svjetlu nedovoljne prakse po ovom pitanju, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli je zatražio da odbor ponovo razmotri danas situaciju.

Ovaj zahtjev je naišao na negodovanje članova Odbora JURI koji su na jutrašnjoj sesiji prvo odbili agendu sastanka, ali potom su bili primorani da ipak glasaju oko istog pitanja.

Evropska zastupnica Manon Aubry, članica odbora JURI, ocijenila je da je bilo veliko iznenađenje što su zastupnici morali da ponove procedure što pokazuje koliko je procedura problematična.

-Iskreno, bio je veoma čudan sastanak jer je od nas zatraženo da ponovo glasamo o nečemu što smo već glasali prošle nedjelje. Mi smo odbili agendu jer nismo htjeli da ponovo glasamo, ali smo bili prinuđeni da ponovimo glasanje. Mi smo glasali i potvrdili da oba komesara nisu u stanju da preuzmu funkciju zbog sukoba interesa koji ne može da se riješi - izjavila je novinarima Aubry.

Prilikom ispitivanja u JURI, kandidatkinja Rovana Plumb nije prijavila dva privatna zajma od skoro milion eura, a Laszlo Trocsanyi nije uspio da razjasni veze između njegove advokatske kancelarije i posla koji je obavljao za mađarsku Vladu. U međuvremenu, neki članovi JURI odbora su identifikovali veze Troscanyia sa ruskom vladom. Stoga oni ne žele da vide Troscanyuia ni u jednoj kombinaciji u narednoj kompoziciji Evropske komisije.

-Moje lične posebne brige tiču se ovog portfelja (proširenje) zbog njegovih određenih odluka koje se tiču Istočne Evrope i ruske vlade. Promjena portfljea za njega (Trocsanyi) neće riješiti problem - izjavio je eurozastupnik Sergei Lagodinsky, član JURI, istakavši da Odbor "ne želi ovo ime" u Evropskoj komisiji.

Budući da su nalazi JURI sada konačni, predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli treba u što kraćem roku da pošalje pismo izabranoj predsjednici komisije Ursuli von der Leyen putem kojeg će ona biti upitana o njenim budućim koracima.

Iako JURI preporučuje da se ova dva imena zamijene sa novim prijedlozima iz Bukurešta i Budimpešte, ipak von der Leyen ima diskreciono pravo da odluči šta će sa njenim kandidatima. Ona bi mogla da zatraži od evropskih zastupnika da ponovo razmotre imenovane kandidate ili bi mogla da povuče nominirane i traži od mađarske odnosno rumunjske vlade da predlože nova imena.

Rovana Plumb iz Rumunije je nominovana za komesarku za transport, a njeno saslušanje je trebalo da se održi u srijedu, 2. oktobra.

Laszlo Trocsanyi je nominovan za komesara za proširenje a njegovo saslušanje je bilo zakazano za sutra, prvog oktobra. Odluka Ursule von der Leyen da bivšem mađarskom ministru pravosuđa Trocsanyiju dodijeli portfelj eurokomesara za proširenje je već naišla na oštre kritike, budući da se radi o osobi koja se smatra "arhitektom iliberalne (mađarske) države". Oba saslušanja su otkazana, sve do naredne odluke Ursule von der Leyen.

Laszlo Trocsanyi je odmah reagovao na odluku JURI ocijenivši je "nepravednom" te je najavio da će iskoristiti sva pravna sredstva da se suprotstavi ovoj odluci.

-Teška nepravda, nedostatak transparentnosti, jasno i namjerno kršenje pravila zakona i postupaka i nepoštovanje osnovnih principa demokratije, podsjećaju me na vrijeme za koje sam mislio da je završeno - istakao je Troscanyi u pisanoj izjavi.

Novonastala situacija sa dva kandidata za komesare mogla bi utjecati i na vremenski redoslijed u procedurama koje su neophodne za potvrđivanje cijelog sastava nove Evropske komisije, koja treba da bude funkcionalna 1. novembra ove godine.

-Vremenski rok zavisi od narednih koraka. Krajnji rok je 1. novembar. Naravno sve zavisi od sljedećih koraka, uključujući saslušanja i potvrdno glasanje članova Evropske komisije- naglasila je Mina Andeeva, portparolka Evropske komisije.

Saslušanja 26 kandidata za komesare je planirano između 30. septembra i 8. oktobra, a glasanje u Evropskom parlamentu kada treba da se potvrdi nova struktura Evropske komisije je zakazano za 23. oktobar.

Do tog trenutka bi trebalo da budu završene sve procedure i za dva sporna portfelja: transport i proširenje, uključujući ponovo razmatranje u JURI za potecijalne nove kandidate, kao i saslušanje. Nakon svih 26 saslušanja, Evropski parlament glasa o cijelom paketu novog sastava Evropske komisije. U slučaju spora između ove dvije institucije, Evropski parlament bi glasanjem mogao da obori cijeli kabinet Evropske komisije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.