navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Lijek iz prirode

Preslica pospješuje zarastanje kostiju, vraća elastičnost kosi i noktima, pomaže kod celulita

Preslica se koristi u tzv. drenažnim kurama kojima je cilj da ojačaju bubrege. Te kure traju obično dvije do tri sedmice, a djeluju diuretički, odnosno pojačavaju stvaranje urina.

Objavljeno: 05.02.2020. u 08:54
get url
text

Osim što je poznata po silicijevim spojevima, ova biljka sadrži i mangan, kalcij, željezo, flavonoide, fitosterole, glikozide, fenolne i akonitične kiseline.

Zbog svojih sastojaka opisuje se i kao remineralizacijska biljka, vraća elastičnost i čvrstoću noktima i kosi, pa spada među poznatije biljke za njegu i liječenje tjemena. Jača čak i kosti i koristi se kod osteoporoze.

Neke studije sugeriraju da silicijevi spojevi iz preslice pomažu pri apsorpciji kalcija, što poboljšava zarastanje lomova. Pomaže i kod istegnutih ligamenata i iščašenih zglobova jačanjem vezivnog tkiva i hrskavice.

Najnovije studije potvrđuju da aktivnost preslice pomaže u smanjivanju unutrašnjih i vanjskih krvarenja, kao i obilnih menstruacija.

Osim toga, čaj od preslice povećava broj leukocita, pa se preporučuje osobama sa slabijim imunitetom.

No, dobro ju je koristiti i pri uljepšavanju, s obzirom na to da podmlađuje kožu i liječi tvrdokorne kožne tegobe.

Bere se u maju i julu, a u Bosni i Hercegovini raste oko desetak vrsta. Njeno prikupljanje trebalo bi se stoga prepustiti onima koji je poznaju, jer se najčešća poljska preslica lako može zamijeniti s onom otrovnom močvarnom (Equisetum palustre).

Svoju čvrstoću duguje silicijevim spojevima, a nekad je predstavljala nezaobilaznu biljku u liječenju bolesti pluća, urinarnog trakta, bolesti kože, rana, protiv upala i infekcija.

Krajem 19. i početkom 20. stoljeća vjerovalo se da silicijevi spojevi pomažu u imunološkoj odbrani u plućima i regeneraciji oštećenog plućnog tkiva, pa se koristila i u borbi protiv tuberkuloze.

Preslica pomaže i kod jednog od najčešćih neprijatelja lijepe ženske kože, a to je celulit.

Najefikasniji lijek koji topi potkožne naslage maasnog tkiva je čaj od preslice koji se priprema na sljedeći način:

Pomiješati kašiku listova peršuna, kašiku lista kadulje, 2 cvijeta nevena, 3 cvijeta i lista bijelog gloga i 2 grančice preslice. Kašiku ove mješavine stavite u vrelu vodu i ostavite da stoji 15 minuta.

Svako jutro na prazan želudac popijte šoljicu čaja u malim gutljajima. Napitak pomaže kod tvrdokornog celulita s čvorićima jer potiče cirkulaciju.