Presuda za paljenje Ambasade SAD-a u Beogradu: Na ponovljenom suđenju potvrđene uvjetne kazne

Objavljeno: 14.11.17 u 11:23

Svi optuženi u slučaju paljenja Ambasade SAD-a u Beogradu, koje se dogodilo 2008. godine, osuđeni su i na ponovljenom suđenju na uvjetne kazne zatvora.

Milan Tomas, jedan od sedmerice optuženih, osuđen je na uvjetnu kaznu od pet mjeseci zatvora, dok su Dejan Vučković, Dragan Marinkov i Marko Navitović dobili kaznu od šest mjeseci zatvora uvjetno na dvije godine. Đorđe Tomin, Nikola Kosanović i Filip Backović su oslobođeni optužbi da su učestvovali u paljenju Ambasade zbog nedostatka dokaza, piše Politika.

Viši sud u Beogradu presudio je danas u ponovljenom suđenju okrivljenima koji su po prvoj presudi bili osuđeni na uvjetne kazne od šest do deset mjeseci. Ta presuda je ukinuta prošle jeseni odlukom Apelacionog suda u Beogradu.

Suđenje koje je danas završeno presudom, počelo je u junu ove godine, a tokom procesa, svi okrivljeni, kao i na prvom suđenju, odbacili su navode tužilaštva. Pred kraj jednog od odloženih pretresa, jedan od branilaca u postupku Miodrag Rašić, zamolio je sudsko vijeće da nabavi optužnicu koju je Više tužilaštvo u Beogradu nedavno podiglo protiv policajaca za isti događaj zbog kog se vodi i postupak protiv sedmerice okrivljenih.

Upravo optužnica koju je advokat Rašić spomenuo izaziva mnogobrojne komentare i niz pitanja. Iako je Više tužilaštvo u Beogradu saopćilo da je podiglo, a potom Višem sudu proslijedilo optužnicu protiv pet policijskih službenika zbog paljenja Američke ambasade 2008. godine, nijedan od ovih pravosudnih organa nije želio da objelodani imena okrivljenih.

Prema nezvaničnim saznanjima, optužnica je podignuta protiv Slobodana Vukolića, koji je u vrijeme incidenta bio načelnik Uprave policije Beograda, Stevana Bjelića, u to vrijeme načelnika beogradske policije, Mladena Kuribaka, tadašnjeg načelnika Uprave policije MUPa Srbije, Zorana Raškovića, zamjenika rukovodioca štaba te večeri, koji je u vrijeme incidenta bio načelnik Odjeljenja za operacije u komandi Žandarmerije i Bojana Markovića, koji je tada bio komandant odreda Žandarmerije u Kraljevu.

Dokumentom Tužilaštva, policijskim starješinama na teret se stavlja teško djelo protiv opće sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Paljenje Ambasade SAD u Beogradu, odrazilo se i na odnose Srbije i Amerike. Poslije ukidanja prvostepene presude, Ambasada SAD je izdala saopćenje u kojem je navela da "poštuje vladavinu prava u Srbiji, ali da ovaj slučaj od 2008. godine nije okončan i da to opterećuje bilateralne odnose između dvije zemlje".