Pretkvalifikacije za SP u košarci: BiH sa najmlađim timom najefikasnija

Objavljeno: 11.08.17 u 11:31

Košarkaška reprezentacija BiH, koja je pretkvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, dočekala desetkovana bez standardnih reprezentativaca Mirze Teletovića, Jusufa Nurkića, Nemanje Gordića, Andrije Stipanovića i Elmedina Kikanovića, oduševila je igrom i pristupom u dosadašnja tri kola.

Musa je najbolji strijelac pretkvalifikacija Foto: AA
Musa je najbolji strijelac pretkvalifikacija Foto: AA

Pri tome je važno naglasiti da je tim selektora Duška Vujoševića sa prosjekom od 23 godine starosti, tačnije 22,7 najmlađi u pretkvalifikacijama, ali i najefikasniji sa 85 poena po susretu. Najbliža bh. timu u ovom segmentu je Armenija sa zaokruženim prosjekom od 23 godine, ali je njihov tačan prosjek 23,15, javlja Anadolija.

Najmlađi, ujedno u ovom trenutku i najbolji bh. reprezentativac je Džanan Musa, koji je u maju napunio 18 godina. Najstariji je Amerikanac Alex Renfroe kojem je 31 godina. Kada se iz rostera od 14 igrača, koliko je KSBiH prijavio za pretkvalifikacije, izostavi Renfroe, prosjek starosti je 22 godine.

Ovaj podatak pokazuje da je pred bh. košarkom svijetla budućnost, jer treba uzeti u obzir da u juniorskoj (U18) reprezentaciji BiH ima još dosta jako talentovanih igrača, poput Sanija Čampare i Njegoša Sikiraša. Uz sve to KS BiH se potrudio da im osigura stručni nadzor jednog od najboljih evropskih trenera Duška Vujoševića, kojem asistiraju Josip Pandža zlatni sa bh. kadetima 2015. godine i Mensur Bajramović, koji je u dva navrata kao selektor odveo BiH na Evropsko prvenstvo.

Nakon tri kola pretkvalifikacija BiH je najefikasnija selekcija sa prosjekom od 85 poena, koji ima i Holandija, ali u dvije odigrane utakmice. Bh. tim ima i najbolji prosjek šuta za tri poena sa 44,3 posto, a u vrhu je i kada je riječ o procentu ubačenih slobodnih bacanja sa 78 posto. Bolji je samo Portugal sa 81,4 posto.


Džanan Musa - 28 poena protiv Armenije (9.8.2017) by watch-it-now