Miris cimeta

Preukusna pita od jabuka i prhkog tijesta

Objavljeno: 11.05.2019. u 18:24

Za prhko tijesto potrebno vam je 300 grama prosijanog brašna, 200 grama putera, 70 grama šećera, 3 žumanceta i jedan prašak za pecivo

Ukoliko volite jabuke i cimet ovaj recept za pitu od jabuka je idealan izbor za vas. Zasigurno je da će ovaj kolač oduševiti vaše ukućane.

Za prhko tijesto potrebno vam je 300 grama prosijanog brašna, 200 grama putera, 70 grama šećera, 3 žumanceta i jedan prašak za pecivo.

Od navedenih sastojaka umiješajte prhko tijesto i odvojite ga u dva dijela. Jedan, malo veći obložite providnom folijom, zatim stavite u frižider na pola sata, dok drugi, manji dio, stavite u aluminijsku foliju a potom u zamrzivač.

Nakon toga rernu zagrijte na 180 stepeni Celzijusa.

Okrugli manji kalup obložite papirom za pečenje, izvadite tijesto iz frižidera i razvucite ga na kalup na masni papir. Stavite da se peče. Tijesto treba da bude polupečeno.

Za fil vam je potrebno četiri ili pet jabuka oguljenih i narendanih, tri vanilin šećera, dvije kašike cimeta, tri bjelanceta, dvije kašike šećera u prahu i malo soli.

Krupno narendane jabuke stavite u tavu, pospite vanilin šećerom i cimetom te miješajte dok voda ne ispari. Nakon toga stavite da se dobro ohladi.

Iz rerne izvadite polupečeno tijesto.

Umutite bjelance u čvrsti snijeg, dodajte šećer u prahu i prstohvat soli, pa kašikom umiješajte sa ohlađenim jabukama.

Smjesu rasporedite na tijesto koje ste prethodno kratko pekli.

Zatim izvadite tijesto iz zamrzivača i krupno ga narendajte po površini kolača, ravnomjerno ga rasporedite.

Kolač zatim stavite u zagrijanu rernu i pecite oko 25 minuta, sve dok površina kolača ne postane zlatno-smeđe boje.

Ostavite da se ohladi dva sata na sobnoj temperaturi, po želji pospite šećerom u prahu i servirajte. Kolač može stajati nekoliko dana, ali zasigurno je da će ga vaši ukućani pojesti za par sati.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije