open-navfaktor-logo
search
Novi protest
Prevareni Tuzlaci ponovo izlaze na ulice
Udruženje kupaca nekretnina u tuzlanskoj zgradi "15. maj", koja se nalazi na Brčanskoj Malti, za četvrtak je najavilo nove masovne proteste. Njihov osnovni zahtjev je da do 15. oktobra, odnosno početka sezone grijanja, uđu u svoje stanove, poslovne prostore i garaže
18.09.2018. u 15:58
get url
text
Tuzla, protest kupaca SPO 15. maj

Stambeno-poslovni objekat (SPO) "15. maj" trebao je biti završen krajem 2009. godine, ali još nije useljiv. Objekat su gradili Direkcija za izgradnju Tuzla, koje je u većinskom vlasništvu Grada, i građevinska kompanija "Giprom".

- Zahtijevamo od Gradske uprave i Gradskog vijeća Tuzla provođene odluka koje će omogućiti uvođenje kupaca u posjed stanova, poslovnih prostora i garaža. Zahtijevamo od trenutne direktorice Direkcije za izgradnju Jasminke Šehić da odmah i bez odlaganja ispuni sve svoje obaveze prema kupcima u SPO "15 maj", čiji je glavni investitor upravo Direkcija za izgradnju. Također, zahtijevamo i od "Giproma" da se konačno počnu odgovorno odnositi prema kupcima i u navedenom roku završe sve unutarnje radove u objektu, liftove, stolariju, električne instalacije, kao i vanjsko uređenje objekta - navodi se u saopćenju kupaca.

Kantonalno tužilaštvo TK još od 2014. godine provodi predistražne radnje u vezi sa zgradom "15. maj", ali tužilac još nije donio odluku o pokretanju istrage.

- Od Tužilaštva TK zahtijevamo da nakon 11 godina donese odluku o našoj krivičnoj prijavi iz oktobra 2016. godine te da postupajućeg tužioca Ćazima Serhatlića kazni za držanje predmeta u ladici i neodgovorno postupanje u dosadašnjem, a ne da ga nagrade postavljanjem za glavnog tužioca. Također, zahtijevamo da Enver Bijedić konačno sam prizna svoju odgovornost, a naročito moralnu u predmetu SPO "15. maj", na način da se povuče sa trenutne funkcije koju obnaša. Smatramo da takav čovjek sa upitnom moralnom prošlošću ne može obnašati bilo kakvu funkciju u službi građana niti sada niti ubuduće - navodi se u saopćenju kupaca.

Gradsko vijeće u novembru prošle godine je donijelo odluku i obavezalo je tuzlanske gradske firme Centralno grijanje i Vodovod i kanalizaciju da odmah poduzmu sve što je potrebno da se zgrada "15. maj" priključi na centralno grijanje, vodu, kanalizaciju i hidrantsku mrežu, kako bi se ispunili uvjeti da zgrada dobije upotrebnu dozvolu. Međutim, radovi na priključcima još nisu okončani. Također nije ispunjena ni druga odluka Gradskog vijeća, koja tretira zemljište na kojem se nalazi zgrada, a koja će omogućiti završetak radova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.