Prevent će proizvoditi presvlake za Ford Focus, posao dobija oko 500 radnika

Objavljeno: 17.06.17 u 22:38

Adnan Smailbegović, član Nadzornog odbora ASA Preventa, potvrdio je informaciju o velikom poslovnom aranžmanu koji je sarajevska firma sklopila s atomobilskim gigantom Fordom.

Smailbegović: Isporuka hiljadu presvlaka dnevno  FOTO: ARHIV
Smailbegović: Isporuka hiljadu presvlaka dnevno FOTO: ARHIV

- Riječ je zapravo o ranije sklopljenom dugoročnom ugovoru za koji se upravo pripremamo jer se radi o velikom poslu. Ugovorili smo isporuku 1.000 platnenih automobilskih presvlaka dnevno za Ford Focus. I ranije smo radili s Fordom, ali ne za tu vrstu automobila, i ne u tako velikom obimu - rekao je Smailbegović za Slobodnu Bosnu.

Platno za autopresvlake proizvodit će se u Preventovom pogonu u Visokom, a Smalibegović kaže da će Prevent uposliti još nekoliko stotina radnika koji će prethodno proći neophodnu obuku.

- Oni će biti uposleni u postrojenjima šivaone Preventa u Goruši, no prethodno će svi novouposleni radnici proći neophodnu edukaciju. Još nismo utvrdili tačan broj radnika koje namjeravamo zaposliti, ali mogu reći da se broj kreće u rasponu od 300 do 500 radnika, što zavisi od obima drugih poslova koje smo ranije ugovorii i koje ćemo tek ugovoriti - rekao je Smailbegović, uz napomenu da će isporuka 1.000 autopresvlaka dnevno početi od marta naredne godine i trajati do marta 2024. godine, uz mogućnost da se ugovor produži.