open-navfaktor-logo
search
Njemački virolog upozorio
Previše doza vakcina protiv COVID-19 nije dobro, evo šta se može dogoditi
U Njemačkoj se stariji od 60 godina mogu četvrti put vakcinisati protiv koronavirusa. Međutim, virolog iz Essena Ulf Dittmer upozorava da bi prečesta vakcinacija mogla promijeniti imunološki sistem. Također kritikuje i situaciju s podacima u Njemačkoj.
24.08.2022. u 08:23
get url
text

Dittmer savjetuje da se ne vakcinišete svaka tri mjeseca da biste izbjegli zahtjeve za nošenjem maske ili testom prema novom Zakonu o zaštiti od infekcija.

- Ako tako često ponavljate vakcinaciju, može doći do promjena u imunološkom sistemu - upozorio je virolog u intervjuu za Kölnische Rundschau, prenosi Fenix Magazin.

To su pokazali i prvi podaci.

- Mislim da ima smisla imati docjepljivanje za sljedeću zimu, ali ne svaka tri mjeseca - rekao je Dittmer.

Za daljnje vakcinacije protiv korone preporučio je pacijentima da pričekaju dok ne budu dostupne vakcine BioNTecha i Moderne koje su prilagođene varijanti omikron.

- To su dvovalentne vakcine, sadrže staru vakcinu i adaptiranu varijantu i pokreću široki imunološki odgovor na sve prethodne varijante. Dakle, čekao bih do septembra ili oktobra da te vakcine budu na tržištu i onda bih se vakcinisao za zimsku sezonu - kazao je Dittmer.

Osim prečestih vakcinacija, virolog kritikuje lošu situaciju s podacima u Njemačkoj.

- Ne znamo kakva je situacija s imunitetom prosječne populacije, nismo u mogućnosti pružiti razumne podatke ovdje u Njemačkoj. Kako doći do boljeg podatkovnog stanja vidi se u inostranstvu. Loše je što smo u tako nezadovoljavajućoj poziciji. Postoje i drugi uzročnici bolesti osim Sars-Cov2 - rekao je.

Prema njegovom mišljenju, Njemačka je trebala iskoristiti pandemiju korone kako bi uspostavila sistem kojim se takve brojke mogu pouzdano bilježiti.

- Druge zemlje to mogu, nažalost, mi ne možemo. Morate to vrlo jasno reći. Prema podacima naučnika, genetske promjene u koronavirusu teško je predvidjeti. Ali mislim da je teorija da će se virus slične ozbiljnosti kao delta vratiti u jesen i zimu relativno malo vjerovatna - poručio je Ulf Dittmer.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.