open-navfaktor-logo
search
Sudski postupak
Priča o stečaju bh. preduzeća: Od uspjeha tuzlanske Dite do postupka koji traje 24 godine
Općinski sud u Tuzli koji pokriva cijeli Tuzlanski kanton trenutno ima otvorene stečaje 77 preduzeća, a samo tokom prošle godine pokrenuta su 52 nova postupka. Najstariji stečajni postupak odnosi se na preduzeće za ugostiteljstvo i promet Jedinstvo Gradačac, koji je otvoren 26. aprila 1999. godine, što znači da traje gotovo 24 godine.
08.04.2023. u 17:58
get url
text
Fabrika detrdženata "Dita"

Kada je u pitanju dužina stečajnih postupaka, Faruk Arnaut, sudija odjeljenja za stečaj i registraciju pravnih lica Općinskog suda u Tuzli, kaže da postoje četiri ključna problema.

- Vođenje parničnih postupaka koji su proizašli iz stečajnog postupka, odnosno problemi prilikom utvrđivanja prava vlasništva, unovčavanje imovine preduzeća tokom stečaja, postupci odvojenih namirenja razlučnih povjerilaca te rješavanje predmeta po žalbama pred Kantonalnim sudom, najviše doprinose dužini trajanja postupka. Dakle, kada uđemo u postupak, gro imovine bude nesređenog imovinsko-pravnog stanja. Prije unovčenja, odnosno prodaje, potrebno je provesti postupke radi utvrđivanja stanja imovine, odnosno vlasništva. Postupak opterećavaju i parnični postupci koje pokreću povjerioci, koji traže da se dio imovine firme u stečaju izdvoji i preda njima u vlasništvo - pojašanjava Arnaut.

Također, dodaje Arnaut, postupci prodaje imovine preduzeća u stečaju često se ponavljaju jer se ne javi kupac.

- Razlog za nemogućnost prodaje imovine može biti neatraktivna lokacija ili možda cijena nije tržišna za ponuđače... - dodaje Arnaut.

Sudija Faruk Arnaut

Pored spomenutog Jedinstva Gradačac, još sedam postupaka pred Općinskim sudom Tuzla traje dvadest godina i duže, a njih šest između 14 i 20 godina.

Tokom prošle godine okončanjem glavne diobe isplaćena su i sva zakonska potraživanja radnika za firme Resod Guming, Rivin Lukavac, Tuzlainženjering i Helios, a prema planu rada Općinskog suda Tuzla 2023. godine stečajni postupak će biti u potpunosti okončan za devet firmi i to: Helios, Tuzlainženjering, Reweus, Fortuna, Mi Fering Gračanica, Š. F. Inženjering Tuzla, Hidrotehnika Kladanj, Gradnja Srebrenik i Frigos Čelić.

U javnosti je prisutna percepcija da otvaranje stečaja znači smrt za preduzeće, ali ima i drugačijih primjera.

- Imamo veći broj postupaka u kojima je nakon prodaje imovine društva u stečaju, kupac nastavio poslovanje. Kupac Dite je nastavio poslovanje istog brenda, a taj slučaj nije jedini - zaključuje Arnaut.

Općinski sud u Tuzli prošlu godinu je počeo i okončao sa 77 predmeta stečaja u radu, a ako imamo u vidu da je priliv predmeta bio veći za 10 posto, u odnosu na godinu ranije, onda je jasno da vrijeme decenijskih stečaja polako prolazi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.