Prihod naftaša u 2017. veći od dvije i po milijarde KM

Objavljeno: 13.06.18 u 18:59 Autor: A. P.

Najveći uvoznici naftnih derivata na području FBiH tokom 2017. su bile standardne kompanije.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Na prvom mjestu je Holdina d.o.o. Sarajevo sa uvezenih 536.562 tona derivata što čini 54,23 posto uvoza. Na sljedećem mjestu je Petrol BH, G-petrol odnosno Gazprom te Hifa-Oil Tešanj.

Bavljenje ovim biznisom zasigurno je unosno čemu svjedoče i podaci o prihodima kompanija iz ovog sektora. Ubjedljivo prvo mjesto drži hrvatska Ina zajedno sa Energopetrolom koji je u njenom vlasništvu. Ove dvije firme su u 2017. ostvarile prihod od 1,03 milijarde KM.

Sljedeći na listi je slovenski Petrol BH Oil Company sa prihodom od 439 miliona KM.

Hifa Petrol je ostvarila prihod od 297 miliona KM, a Hifa Oil od 346 miliona KM.

Detaljnije podatke o poslovanju distributera naftnih derivata u 2017. možete pogledati u narednoj tabeli.

Ukupno ostvareni prihodi naftaša u 2017. su iznosili 2,67 milijardi KM a dobit je iznosila 44,7 miliona KM.

Nelogičnost u navedenoj tabeli je svakako i niska prijavljena dobit Holdine, Energopetrola i G-Petrola. Vrijedi isteći da se na dobit firme u BiH u 2017. plaćalo 10 posto poreza.

Iako distributeri naftnih derivata nikada u javnosti nisu izašli sa podacima o tome kolika im je zarada po litri goriva, navedeni podaci ukazuju na to da je ovaj poslovni sektor solidnog finansijskog zdravlja. Postavlja se i pitanje opravdanosti nekontrolisanog rasta cijena goriva od skoro pola marke u proteklih par mjeseci. 

Zbog toga su distributeri naftnih derivata nakon pritiska javnosti odlučili da "povuku ručnu" te ipak smanje cijenu goriva. Barem do sljedećeg poskupljenja.