open-navfaktor-logo
search
PS BiH
Prihvaćen prijedlog ZKP-a, odbijene SDS-ove izmjene Zakona o Javnom RTV servisu
Članovi Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH nisu podržali izmjene dva zakona koji reguliraju javni radiotelevizijski sistem i servis, a koji su predviđali da se servisi finansiraju iz nadležnih budžetskih institucija
03.09.2018. u 14:50
get url
text

Prijedlog je to Kluba poslanika Srpske demokratske stranke (SDS), ali Komisija je utvrdila da ne postoji usklađenost sa Ustavom BiH i pravnim sistemom BiH, a kako tvrde to su predložili jer dosadašnji način finansiranja nije bio pravedan sa stanovišta diskriminacije građana i različitih načina na koji se entitetske pravosudne institucije odnose prema obavezi plaćanja RTV takse, odnosno različite sudske prakse.

- Osim toga, javni emiteri nisu se ponašali kao servis svih građana, nego prvenstveno kao servis pojedinih vladajućih stranaka u entitetima, a građanima i opozicionim strankama koje kritiziraju rad vlasti nije bila omogućena proporcionalna zastupljenost u političkim programima - stav je SDS-a.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o akcizama u BiH koji predlaže Klub poslanika Nezavisni blok usklađen je s pravnim sistemom i Ustavom BiH odlučila je Komisija danas, a ove izmjene predviđaju smanjenje akciza na naftu i naftne derivate.

Na sjednici ponovo nije razmatrana Informacija o radu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za 2017. godinu, a odlučeno je da sjednica Komisije bude održana uoči sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH ukoliko vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić bude u mogućnosti da prisustvuje sjednici.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Damir Arnaut (Savez za bolju budućnost - SBB) najavio je danas da će kao član delegacija PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope informirati izvjestitelja za BiH o svim činjenicama koje se tiču ne provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" i "Pilav". Za njega je neprihvatljiva činjenica da Komisija to još nije razmatrala iako je takav izvještaj o provođenju odluka zatražio zvanični izvjestitelj za BiH te je Arnaut odnos prema ovako važnom pitanju nazvao neozbiljanim.

Članovi Komisije utvrdili su postojanje usklađenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH kada su u pitanju izmjene i dopune Zakona o upravnim sporovima BiH ze Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju u BiH, oba su prijedlog Vijeća ministara BiH.

Članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su, s pet usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA). Utvrđena je usaglašenost sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, čiji je predlagač Predstavnički dom PSBiH.

Nakon što je konstatirano da su predlagači povukli prijedlog zakona, članovi Komisije nisu se izjašnjavali o Prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH, čiji su predlagači delegati iz Kluba hrvatskog naroda iz HDZ-a Ljilja Zovko, Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Mario Karamatić (HSS).

S dnevnog reda sjednice Ustavnopravne komisije Doma naroda skinut je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o deminiranju BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. S dnevnog reda sjednice skinuti su i Izvještaj o zaštiti ličnih podataka u BiH za 2017. godinu, čiji je podnosilac Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH, kao i Informacija o radu Tužilaštva BiH za 2017. godinu, čiji je podnosilac Tužilaštvo BiH, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.