open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Prijave na program stipendiranja stranih studenata u Turskoj traju do 20. februara
Prijave na program stipendiranja stranih studenata "Turkiye Burslari", koji svake godine provodi Direkcija za dijasporu i srodne zajednice Republike Turske (YTB), otvorene su 10. januara, a završavaju se 20. februara ove godine.
10.02.2022. u 14:31
get url
text

Faruk Berat Akcesme, savjetnik za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u Sarajevu, istakao je da su stipendije "Turkiye Burslari" najopsežniji svjetski program stipendiranja koji svakim danom učvršćuje svoju poziciju kada je riječ o međunarodnoj mobilnosti studenata.

- Do sada je putem ovog programa stipendija studij u Turskoj završilo ukupno oko 150.000 stranih studenata. Broj prijava za stipendije u Turskoj raste svake godine. Posljednjih pet-šest godina broj prijava za stipendije je povećan za dva do tri puta, čime smo vrlo zadovoljni. Prošle godine je oboren rekord u tom smislu budući da smo primili više od 165.000 prijava iz 178 država - kazao je Akcesme.

Program stipendija "Turkiye Burslari" nudi mogućnosti stipendiranja studentima iz cijelog svijeta na najuglednijim univerzitetima u Turskoj.

I ove godine kroz program "Turkiye Burslari", za studente dodiplomskog, diplomskog i doktorskog ciklusa studija, Turska namjerava svoja vrata otvoriti mladima iz brojnih zemalja.

Stipendije "Turkiye Burslari" su jedinstvene zbog činjenice da pored finansijske podrške, školarine, smještaja i zdravstvenog osiguranja, osiguravaju i univerzitetsku praksu, te akademske, društvene i kulturne sadržaje stipendistima na svim nivoima visokog obrazovanja.

Mjesečni džeparac u sklopu dodiplomskog studija je 1.000 turskih lira, za diplomski 1.400 lira i za studente doktorskih studija 1.800 lira.

- Iz Bosne i Hercegovine je do sada blizu 1.000 učenika dobilo ovu stipendiju i imalo priliku da studiraju u Turskoj. Trenutno na stotine studenata iz BiH i zemalja regije studiraju na univerzitetima širom Turske - kazao je Akcesme.

Istakao je kako studenti koji se odluče da upišu studij u Turskoj mogu birati razne programe na više od 200 univerziteta.

- U Turskoj ima više od 200 univerziteta. Nadam se da će se ove godine prijaviti i mnogi studenti iz Bosne i Hercegovine i drugih zemalja Balkana i ja ih zaista pozivam da to i učine - rekao je Akcesme, dodajući da na univerzitetima u Turskoj trenutno studira blizu 200.000 stranih studenata.

Istakao je da je ovaj program stipendiranja jedinstven i po tome što pruža priliku aplikantima da prilikom podnošenja prijave za stipendiju imaju priliku da biraju i studijski program koji žele tako da nema potrebe da naknadno podnose prijavu kako bi se upisali na univerzitet.

Delegacija predvođena savjetnikom za obrazovanje pri Ambasadi Republike Turske u BiH posjetila je Drugu gimnaziju Sarajevo gdje su učenicima održali prezentaciju o programu stipendiranja studenata "Turkiye Burslari" i uvjetima studiranja u Turskoj.

Učenici su imali priliku da pogledaju i video na kojem su alumnisti koji su zahvaljujući stipendiji "Turkiye Burslari" završili studij u Turskoj govorili o svojim iskustvima tokom studiranja u toj zemlji.

Din Alić, jedan od učenika Druge gimnazije Sarajevo, nakon prezentacije istakao je da će razmisliti o tome da pošalje prijavu i upiše fakultet u Turskoj.

- Prije ove prezentacije nisam puno razmišljao o studiranju u Turskoj, ali nakon prezentacije, čini mi se baš kao primamljiva ponuda, pogotovo za neke studije koje sam planirao da studiram. Vidio sam da je jako dobra ponuda, i s obzirom da nude stipendiju i da je sve plaćeno, sigurno ću početi aktivnije razmišljati o ovome - kazao je Alić.

Učenica iste škole Imana Alibašić istakla je da već duže vrijeme razmišlja da se prijavi za stipendiju u Turskoj.

- Mislim da nude jako dobre uslove, prije svega pokriveni su svi troškovi studija, a imamo i džeparac, tako da to ne bi bio problem. Mislim da Turska ima jako dobre univerzitete, konkretno za smjer koji ja želim upisati, Computer Science - Kompjuterske nauke. Mislim da imaju neke od prestižnih univerziteta. Također mi se sviđa što su prijave vrlo jednostavne, tako da mislim da treba pokušati aplicirati i poslije imamo opciju da izaberemo - kazala je Alibašić.

Prijave za stipendije su otvorene do 20. februara 2022. godine, a svi zainteresovani se mogu prijaviti preko internet stranice https://tbbs.turkiyeburslari.gov.tr/.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.