Prijave protiv Kordića i Kvesića zbog ponašanja: "Bilo je ponižavanja i omalovažavanja"

Objavljeno: 13.11.17 u 17:04

Na suđenju za zloupotrebe u mostarskom uredu Službe za poslove sa strancima, svjedok Državnog tužilaštva je rekao da je prijavio Borisa Kordića i Josipa Kvesića zbog njihovog ophođenja na poslu.

Tužilaštvo BiH, FOTO: ARHIV
Tužilaštvo BiH, FOTO: ARHIV

Svjedok Božo Jurković je naveo da je angažiran kao advokat Luigija De Iucidibusa 2012. godine kada su inspektori Službe za poslove sa strancima došli po De Iucidibusa pred njegovu radnju u Međugorju.

- Došao sam za sat vremena nakon poziva. Zatekao sam Josipa Kvesića i Đanija u lokalu pored radnje i rekli su da on neće da izađe. On se jako uplašio. Šta da vam kažem, umokrio se od straha - kazao je Jurković.

Prema riječima svjedoka, on se kasnije zajedno s De Iucidibusom odvezao do Ureda za poslove sa strancima, gdje su uslijedili sati čekanja.

- Svaki put bi nas ostavljali satima da čekamo. Josip se samo ljuljao na stolici, zviždao. Bilo je ponižavanja i omalovažavanja - izjavio je svjedok i dodao da je podnio prijavu protiv Kordića i Kvesića Ministarstvu sigurnosti.

Služba za poslove sa strancima je, kako kaže, izdala rješenje prema kojem se De Iucidibus protjeruje iz BiH i zabrana ulaska mu je bila na pet godina. Po mišljenju svjedoka nije bilo valjanih razloga za takvu kaznu.

- U jednom razgovoru Kordić mi je rekao da je De Iucidibus opasna osoba, da je sve rađeno po zakonu. U smislu da se puno ne bavim time - kazao je svjedok i dodao da mu je Kordić rekao da će u drugim predmetima ići naruku njegovim klijentima.

Optužnica tereti Borisa Kordića, šefa Terenskog ureda Mostar u Službi za poslove sa strancima, Josipa Kvesića, inspektora za strance u mostarskom Terenskom uredu iste Službe, te Vlatku Puljić, direktoricu firme "Vlamon" Čitluk, da su od 2012. do 2014. godine, sudjelovali u počinjenju krivičnih djela, čije su žrtve i oštećeni uglavnom bili strani državljani, predstavnici nevladinih udruženja, poduzetnici ili vlasnici poslovnih subjekata, koji borave ili posluju na području Hercegovine.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Kordić i Kvesić su zloupotrebljavali službeni položaj u pogledu izdavanja dozvola za boravak stranim državljanima, te u dogovoru s Puljić zastrašivali strane državljane i od njih nezakonito iznuđivali novac ili druge pogodnosti, prijeteći im da će im kao ovlaštene službene osobe onemogućiti ili uskratiti boravak u zemlji te izvršiti njihovo višegodišnje protjerivanje iz BiH.

Na pitanje Odbrane da navede primjer zastrašivanja od strane Kvesića, svjedok je pomenuo isticanje pištolja prilikom dolaska po De Iucidibusa pred njegovu radnju u Međugorju.

Nastavak suđenja zakazan je za 20. novembar.