open-navfaktor-logo
search
Godišnjica stradanja
Prije 27 godina izgorjela porodica u stanu na Trgu heroja, komšinica Jelena pokušala da spasi djecu
Mi roditelji ubijene djece jedino što želimo jeste pravda, procesuiranje zločinaca. Ne samo zbog djece koja su ubijena i kojih više nema, kazao bih  više zbog djece, zbog budućnih generacija, da se ovo zlo ne bi više ponovilo, kazao je Grabovica
26.08.2019. u 10:21
get url
text

Dvadeset sedam godina je prošlo od kada je nakon granatiranja stambenih objekata na Trgu heroja u Hrasnom, zapaljen stan porodica Rondić i Hožbo. Tada su u stanu izgorjeli trogodišnji dječak Mirza i petogodišnja djevojčica Mirela, njihovi dedo i nana Abid i Kimeta, te tetka Alma, a u pokušaju da ih spasi život je izgubila i komšinica Jelena Vasko.

Predstavnici Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., predstavnici Općine Novo Sarajevo, te članovi porodica ubijenih i građani Sarajeva obilježili su ovu tužnu godišnjicu zločina u Novom Sarajevu.

- Na današnji dan 1992. godine granatirani su stambeni objekti na Trgu heroja u Hrasnom te je zapaljen stan u kojem su stanovale porodice Rondić i Hožbo. Stan je zapaljen i u toj stihijskoj vatri izgorjelo je pet članova porodice, te komšinica Jelena koja je u tom momentu pokušala da pomogne i da djecu izvuče iz vatre. I ona je stradala na tom mjestu – kazao je Predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995 Fikret Grabovica.

Grabovica ističe da za ove zločine neko mora odgovarati.

{$galerijaFotografija}

- Sve što se desilo i procesuiralo, procesuirao je Haški tribunal, dva generala po komandnoj odgovornosti i Karadžić, te Mladić po nepravomoćnoj presudi. Prosto je nevjerovatno da za 11.500 ubijenih građana Sarajeva, od toga 1.601 dijete, još nikada Tužilaštvo BiH nije podnijelo niti jednu optužnicu. To je zaista nerazumno. Mi roditelji ubijene djece jedino što želimo jeste pravda, procesuiranje zločinaca. Ne samo zbog djece koja su ubijena i kojih više nema, kazao bih  više zbog djece, zbog budućnih generacija, da se ovo zlo ne bi više ponovilo. Pravosudne institucije ne rade ono što trebaju i ja vjerujem da će doći vrijeme kada će morati konačno da procesuiraju bar dio onih koji su počinili ove zločine – zaključio je Grabovica.

Obilježavanje godišnjice stradanja u Hrasnom 26.08.2019
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.