open-navfaktor-logo
search
Gdje je Hu Jintaou
Prije sedmicu bivši kineski predsjednik izveden je s Kongresa KP Kine, od tada nije viđen
Osam dana nakon najvažnijeg političkog skupa u Kini na kojem je autokratskom vođi Xi Jinpingu potvrđen treći mandat, a potvrđena je i ratoborna vanjska politika, jedno pitanje je bilo na svim usnama: šta se zapravo dogodilo bivšem kineskom predsjedniku Hu Jintaou i gdje je on sada?
28.10.2022. u 22:10
get url
text

Drama se dogodila u subotu ujutro. U trenutku prije početka zadnjeg skupa na 20. partijskom kongresu bivši kineski lider Hu je fizički uklonjen sa stolice pored svog nasljednika Xija i ispraćen iz Velike narodne sale.

VEZANI TEKST - Objavljen snimak odvođenja bivšeg predsjednika Hu Jintaoa sa kongresa KP Kine

To je bila šokantna scena iz ozloglašeno mutnog političkog okruženja unutar Komunističke partije Kine na skupu koji je u tolikoj mjeri kontroliran, da je čak i ponovno punjenje šoljica za čaj bilo unaprijed planirano. Ovaj događaj je odmah izazvao različita nagađanja, koja su potrajala kroz cijelu sedmicu. 

Također, ovaj događaj je naslutio da je u toku jačanje Xijeve moći, čišćenje od potencijalnih suparnika i odustajanje od vizije Komunističke partije kakvu je imao njegov prethodnik.

- Neki ljudi su jako začuđeni Huovim naglim odlaskom na tako pažljivo isplaniranom događaju, kazao je Sung Wen-ti, politolog Centra za Kinu Australskog nacionalnog sveučilišta, dodajući da ovakav neobičan događaj stvara različite spekulacije.

Hu je na kongresu bio kao član predsjedništva, vijeća starijih članova partije koje nadgleda glavne procese i događaje.

Prema snimkama koje su objavljene, Hua su pripadnici osiguranja uveli u Veliku dvoranu u subotu ujutro, pa je zauzeo mjesto lijevo od Xija. Nedugo nakon što su strani mediji dobili dozvolu da uđu u dvoranu, Hu je gledao u neke papire ispred sebe na stolu. Član politbiroa Li Zhansu, koji mu se nalazio s lijeve strane, pokušao ga je zaustaviti tako što je uzeo papire i vratio ih u crvenu fasciklu koju je pomakao dalje nego što ju je Hu mogao dohvatiti.

Xi je, po onom što se može vidjeti, pozvao partijskog službenika i dvojica članova osoblja koji su ga odveli tako da su ga na blag način podigli sa stolice. Jedan je podigao fasciklu s papirima, pa su papiri nakratko virili vani, a fotografija španskih medija navodno pokazuje da se radi o dokumentima povezanim s dnevnim redom, među kojima su i promjene u Politbirou.

Hu se u cijeloj situaciji činio zbunjen i nevoljan sarađivati, nakratko je nešto nejasno kazao Xiju i pri odlasku dodirnuo rame premijera na odlasku Li Keqianga.

Hua se otada nije moglo vidjeti u javnosti, iako se njegov sin Hu Haifeng, partijski funkcioner u usponu koji je bio na skupu među 2,300 delegata, pojavio na formalnim događajima ove sedmice, objavio je Jutarnji. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.