open-navfaktor-logo
search
Skupo platio hobi
Prije šest godina šokirao Njemačku: 84-godišnjaku izrečena kazna za posjedovanje tenka "Panther"
Njemački penzioner (84), koji je sve do 2015. godine u podrumu svog imanja u mjestu Heikendorf krio tenk iz Drugog svjetskog rata morat će platiti 250.000 eura odštete.
04.08.2021. u 17:12
get url
text

Osim što će morati da plati kaznu njemu je izrežena i uvjetna kazna zatvora u trajanju od 14 mjeseci, pišu njemački mediji.

Penzioner koji je šokirao njemačku javnosti, čiji identitet nije objavljen zbog sigurnosnih razloga, novčanu kaznu uplatit će u humanitarne svrhe.

Tenk "Panther" nije bio jedina artiljerija na imanju 84-godišnjaka. Pored 40 tona teškog oklopnog vozila pronađen je "torpedo", minobacač, protivavionski top, kao i automatske i jurišne puške, poluautomatski pišto i više od 1.000 komada municije.

Ovaj nesvakidašnji "kolekcionar" sada mora pronaći lokacije za tenk i naoružanje, a njegov advokat je rekao da je američki muzej zainteresovan da kupi tenk "Panther".

Mnogi historičari smatraju da je ovaj tenk bio najefikasniji njemački tenk u Drugom svjetskom ratu. Takođe, neki njemački kolekcionari žele da otkupe njegovo naoružanje uključujući puške i pištolje.

Inače, odbrana je tokom suđenja tvrdila da veći dio naoružanja neispravan i da je tenk kupljen kao otpad.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.