open-navfaktor-logo
search
Holivudski producent
Prijeti mu 25 godina zatvora: Harvey Weinstein proglašen krivim za silovanje
Harvey Weinstein proglašen je krivim za silovanje i seksualno uznemiravanje, piše CNN.
24.02.2020. u 20:19
get url
text

Weinstein je proglašen krivim za počinjenje krivičnog seksualnog čina nad jednom ženom i silovanje druge žene. Za ta krivična djela predviđena je kazna od uvjetne do četiri godine zatvora za silovanje trećeg stepena i najmanje pet godina zatvora za kazneni seksualni čin prvog stepena.

Zbog seksualnog napada prijeti mu do 25 godina zatvora, javlja Hina.

Porota u New Yorku ipak je oslobodila osramoćenog holivudskog producenta mnogo ozbiljnijih optužbi grabežljivog seksualnog napada na dvije žene, Miriam Haley i Jessicu Mann. Naime, za te je optužbe mogao dobiti doživotnu zatvorsku kaznu. Miriam Haley svjedočila je da ju je Weinstein prisilio na oralni seks 2006. godine, a Jessica Mann svjedočila je da ju je silovao 2013. godine. 

No, porotnici su naznačili kako nisu utvrdili sumnje da je Weinstein također silovao glumicu iz serije Sopranos, Annabellu Sciorru, još jednu žrtvu čije su svjedočenje tužitelji koristili u pokušaju da utvrde Weinsteinovo grabežljivo ponašanje.

Porotnici su donijeli odluku petog dana vijećanja. Odmah nakon izricanja presude advokat Harveyja Weinsteina krenuo je uložiti žalbu Žalbenom sudu, objavio je Index

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.