open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Prijetio imamu i obavio nuždu pred džamijom: Podignuta optužnica protiv Danela Rajkovića
Danel Rajković se tereti za krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti
20.12.2019. u 15:25
get url
text

Tužilac Tužilaštva BiH  podigao je optužnicu protiv Danela Rajkovića, rođenog 1981. godine u Mostaru, nastanjenog u Gacku, koja ga tereti da je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

- Optuženi se tereti da je u periodu od 3. marta do 21.septembra, u više navrata putem društvene mreže, javno slao prijeteće poruke uvredljivog sadržaja na korisnički nalog koji koristi imam džemata u općini Bosanski Novi, te vršenjem fiziološke potrebe na ulazu u vjerski objekat u džamiji u Gacku izazivao i raspirivao nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Tužilaštva. 

Rajkovića, koji je poznat po konstantnim prijetnjama imamu Emiru efendiji Nuhiću iz Bosanskog Novog, podsjetimo ispred centralne džamije Mehmed age Zvizdića u Gacku izvršio je veliku nuždu, a što su zabilježile nadzorne kamere.

Ranije je protiv njega policija u više navrata podnosila izvještaje Okružnom tužilaštvu Prijedor zbog prijetnji imamu Nuhiću.

Podsjećamo, efendija Nuhić je 17. i 18. marta ove godine dobio prijeteće poruke putem Facebooka, a stravične poruke je ponovo dobio i 29. jula, od iste osobe.

U svim porukama imamu su upućene prijetnje smrću, uvrede i psovke.

U trebinjskom Tužilaštvu ranije je za Faktor je potvrđeno da je protiv njega vođen samo jedan postupak, koji je i pravomoćno okončan presudom, a zbog krivičnog djela krađa, još iz 2003. godine.

On se nakon hapšenja u sudnici pravdao da nije nacionalista, da je bio isprovociran, a da je nuždu pred džamijom obavio pijan.

Njegov otac je, pak, kazao, da je Danel psihički bolestan, te da je "imao nagovornike koji su provocirali bolesnog Danela".

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Rajković se od hapšenja 21. septembra nalazi u pritvoru. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.