open-navfaktor-logo
search
Autoceste FBiH
Priliku za posao na izgradnji Tunela Ivan dobija 25 mladih osoba
U operativnom uredu JP Autoceste FBiH u Sarajevu, u ponedjeljak će biti upriličeno svečano potpisivanje ugovora o radu između firme Euro-asfalt d.o.o. Sarajevo, izvođača radova na projektu izgradnje Tunel Ivan, te deset od ukupno planiranih 25 mladih osoba koje će u narednih godinu raditi na izgradnji ove dionice na Koridoru Vc.
19.07.2020. u 11:52
get url
text

Kako su kazali iz JP Autoceste FBiH, na ovaj način, posao i šansu prvi put dobijaju 25 mladih osoba sa evidencije nezaposlenih: pet osoba sa visokom stručnom spremom (VSS) na period od godinu dana i 20 osoba sa srednjom stručnom spremom (SSS) na period od šest mjeseci.

Izvođač radova je odabrao kanditate prema potrebama na gradilištu, a tehničku i stručnu pomoć je pružio Federalni zavod za zapošljavanje.

Za realizaciju ovog programa obezbjeđeno je u ugovoru za izgradnju tunela Ivan iznos od 403.683 KM, dok Federalni Zavod za zapošljavanje učestvuje u projektu sa 90.000 KM i Euro-asfalt sa preostalim iznosom.

Potpisivanje ovih ugovora rezultat je partnerske saradnje JP Autoceste FBiH i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Program i odobrene kreditne linije za izgradnju autoceste imaju cilj da ovim inovativnim finansijskim instrumentom stimulišu zapošljavanje mladih osoba u BiH.

Konkretna podrška lokalnoj ekonomiji u rješavanju društvenih i ekonomskih problema će biti moguća i kroz kreditne linije sa EBRD-a za izgradnju još dvije dionice Poprikuše –Nemila i Mostar jug – Tunel Kvanj, gdje će ovom inkluzijom biti zaposleno još 50 mladih osoba.

Potpisivanju ugovora prisustvovat će direktor JP Autocesta FBiH Adnan Terzić, direktorica Ureda EBRD-a za BiH Manuela Naessl, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar i direktor Euro-asfalt d.o.o. Hamed Ramić, saopćeno je iz JP Autoceste FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.