navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Riječ pedijatra

Prim. dr. Junuzović-Kaljić: Prve vakcinacije obavljaju se u porodilištu, sve ostale odgođene zbog koronavirusa

Pandemija koronavirusa utjecala je i na rad pedijatara u Bosni i Hercegovini.

Objavljeno: 20.04.2020. u 07:12
get url
text

Prim. dr. Amra Junuzović-Kaljić, pedijatrica u JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo i član Kriznog štaba KS, objašnjava kako se odvija briga o zdravlju naših najmlađih.

- Prve dvije vakcinacije obavljaju se u porodilištu, dok su ostale trenutno odgođene. Vodimo podatke o propuštenim vakcinama po dobnim grupama djece, kako bismo kad se za to steknu uvjeti, obavijestili javnost i djecu pozvali na vakcinaciju.

Roditelji prate naše savjete, posebno ako su u izolaciji. Imaju obavezu da nas dnevno izvještavaju o zdravstvenom stanju djeteta, kako bismo pravovremeno poduzeli adekvatne terapijske i druge mjere - kaže prim. dr. Junuzović-Kaljić.

Kako je djeci zabranjen izlazak iz svojih domova, mnogo toga se obavlja telefonskim putem, na relaciji pedijatar - roditelj.

- S obzirom na situaciju i mjere zabrane, nemamo mnogo dolazaka u naše ambulante. Roditelji su odgovorni, prate naše upute i savjete kako se ponašati u slučaju povišene temperature, proljeva i sličnih pojava. Ovaj izmijenjeni način rada nije utjecao na kvalitet medicinske zaštite. Imamo odličnu komunikaciju s roditeljima - ističe prim. dr. Junuzović-Kaljić.

Naša sagovornica je naglasila da nijedno zaraženo dijete koronavirusom nema težu kliničku sliku.

- U pitanju su blaži simptomi i na svu sreću niko od njih ne mora ići u bolnicu - podvukla je prim. dr. Junuzović-Kaljić i dodala je kako su pedijatri deficitaran kadar u KS, ali da svi oni koji rade, čine sve u svojoj moći za zdravlje najmlađih.