open-navfaktor-logo
search
KB Goražde
Prim. dr. Kamenica: Situacija u BPK je ozbiljna, imamo jednog anesteziologa, KCUS nam pomaže
U Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde sve je teža epidemiološka situacija. Prema jutrošnjim rezultatima testiranja u Kiničkom centru Univerziteta u Sarajevu 32 je novozaraženih iz BPK.
02.11.2020. u 15:43
get url
text

Prim dr. Nermina Kamenica, direktorica Kantonalne bolnice, u u razgovoru Faktor kaže da je epidemiološka situacija, kao u čitavoj Fedaraciji, teška i vrlo ozbiljna.

Na udaru su i zdravstveni radnici.

- Neminovno je da su medicinski radnici zaraženi jer su prvi na udaru. Do sada je zaražen jedan doktor otorinolaringolog, kao i tri medicinske sestre, radiološki inženjer i portir. Naravno da nedostaje osoblja, ali to rješavamo sa Zavodom za zapošljavanje preko federalnih projekata – govori Kamenica.

Prema njenim riječima, KB Goražde raspolaže dovoljnim kapacitetom kada su u pitanju zaraženi koronavirusom.

- U bolnici imamo kapacitet za hospitalizaciju lakših i srednje teških Covid-pacijenata. Imamo dobru saradnju sa KCUS-om, odnosno izolatorijem Podhrastovi koji nam primaju Covid-pacijente sa teškom kliničkom slikom i nisu nijednog takvog pacijenta vratili – ističe Kamenica.

Prošle sedmice nisu uspjeli instalirati dva respiratora dodijeljena ovoj ustanovi.

- Stavljanje u upotrebu respiratora od Federalne uprave civilne zaštite nama ne predstavlja problem jer imamo dovoljno doniranih respiratora, struka je rekla svoje. No, imamo problem što imamo jednog anesteziologa, dok je drugi na specijalizaciji – naglašava Kamenica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.