open-navfaktor-logo
search
Pregršt uzbuđenja
Primera za završetak 2022. godine u velikom stilu
Sa španskim fudbalom se nismo družili još od početka novembra i svima nam je sasvim sigurno nedostajao.
30.11.2022. u 10:26
get url
text

Jedna od najjačih liga u Evropi se poslije pauze zbog Svjetskog prvenstva vraća u velikom stilu - 15. kolo je na programu 31. decembra i donosi nam pregršt zanimljivih susreta koji privlače pažnju ljubitelja fudbala ali i vjernih fanova sportskog klađenja.

Borba za prvo mjesto između Real Madrida i Barcelone je bila prilično dramataična u prvom dijelu sezone, ali ništa manje zanimljivo nije ni u ostatku tabele. Osim Elchea, koji se zalijepio za dno tabele i skoro je siguran putnik u drugi rang takmičenja, svi ostali timovi vode izjednačenu borbu što za opstanak što za evropska takmičenja. U igri za nastupe u UEFA takmičnja za sada se nalaze timovi poput Atletico Madrida, Real Betisa, Osasune, Real Sociedada, ali su tu i Atlhetic i Villareal.

Kolo otvara prava poslastica za sve ljubitelje online klađanja – susret Atletica iz Madrida i ekipe Elchea. Madridski tim mora da potvrdi vizu za Ligu šampiona, dok goste more druge brige. Od početka lige su vezali veliki broj poraza, uz svega par neriješenih rezultata. Iako su prošlu godinu završili na sredini tabele, na 13. mjestu, ove godine jednostavno nisu pronašli pravi odgovor na izazove sa kojima su se susreli.

Valladolid će ugostiti Real Madrid- susret tima iz sredine i tima sa vrha tabele. Real iza sebe ima uglavnom pobjede, dok domaći igraju prilično promjenjivo. Za Real Madrid ove sezone svaka utakmica ima imperativ pobede, jer Barcelona igra prilično silovito. Izabranici Carla Ancelottija jednostavno ne smiju da ostanu bez tri boda na stadionu "Jose Zorrilla" ako žele da ostanu u trci za prvo mjesto i osvoje drugu po redu titulu.
Barcelona, sa druge strane ima lakši zadatak. Na Camp Nou dolazi ekipa Espanyola, koja se nalazi u donjem dijelu tabele. Barcelona je pred pauzu zbog Svjetskog prvenstva ispala iz Lige šampiona nakon grupne faze u kojoj su izabranici Xavija Hernandeza uspjeli da savladaju samo Viktoriju iz Plzena. U domaćem prvenstvu, stvari su ipak puno bolje po katolonski tim i to će se, čini se i nastaviti.

Zanimljiv je i susret Celte i Seville, koji sa pravom može ponijeti epitet derbija začelja. Obje ekipe su u prvom dijelu sezone igrale loše, ali se Celta ipak tokom većeg dijela takmičenja nalazila iznad zone ispadanja. Ako Sevilla želi da ostane u elitnom rangu španskog fudbala, sa ovog gostovanja se moraju vratiti sa cijela tri boda, inače su u velikim problemima.

Real Sociedad i Osasuna ove godine imaju prilično slične rezultate. Ekipa iz San Sebastijana iza sebe ima odlično odigranu grupnu fazu Lige Evrope, gdje su takmičenje završili bez poraza i tako poslali Manchester United u play-off za osminu finala ovog takmičenja. Ukoliko na ovom meču ipak ne bude puno golova, to možete prekratiti uz neku online igru.

Za kraj kalendarske 2022. godine čak nas i jedan klasik španskog fudbala – Derbi de la Comunitat. Duel Villarreala i Valencije, dva kluba koje se nalaze na udaljenosti od svega 56 kilometara, donosi rezultatsku neizvjesnost. Razlike u formi između ove dve ekipe su minimalne, pa sve zavisi od sportske sreće. Zanimljivo je da u međusobnim duelima više pobjeda ima ekipa Valencije, 24, dok je Villarreal slavio 20 puta.

U ovom kolu Primere gledat ćemo i duel Real Betisa i Athletica iz Bilbaa. Ako uporedimo ovu sezonu obje ekipe sa rezultatima iz prošle dobijamo skoro istu sliku. Obje ekipe se nalaze u gornjem delu tabele- Betis ima sigurno mjesto u Evropi, samo je još uvijek pitanje da li će zaigrati u Ligi šampiona ili Ligi Evrope. Bilbao bi, u slučaju pobjede, mogao da se ozbiljnije uključi u borbu za Evropu i pronađe mesto u Ligi Konferencija.

Utakmica između Cadiza i Almrije bi mogla, u zavisnosti od rezultata da dodatno zakomplikuje situaciju u donjem dijelu tabele. Ukoliko Cadiz, nošen domaćom publikom, pobijedi Almriju i ponovi izneđanje poput onog kada su slavili protiv Atletico Madrida sa 3:2, mogao bi da se odvoji sa dna, ali bi onda u problemu bila ekipa Almerije. Oni prosto moraju da se kući vrate sa tri boda, pa bi ovo možda bio pravi meč u kome bi mogli da okušate sreću putem online klađenja.

Za kraj, ostaju nam dva meča u kojima se susreću ekipe iz sredine tabele. To su dueli Getafea i Mallorce, odnosno Girone i Rayo Vallecana. Sve ekipe igraju na istom nivou, tako da je vrlo moguće da se ovi mečevi završe neriješenim rezultatom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.