open-navfaktor-logo
search
Nema oboljelih od COVID-a
Primjer Doma penzionera Tuzla: Kako zaustaviti koronavirus pred vratima najugroženijih
Ulazak koronavirusa u domove za starije osobe veliki je problem u zemljama regiona. Slovenci su dobro zaštitili svoj zdravstveni sistem, ali su veliki problemi nastali upravo u ustanovama za starije. U Hrvatskoj je trenutno najveće žarište virusa SARS-CoV-2 jedan dom za starije osobe u Zagrebu, gdje je u posljednja dva dana registrirano 19 zaraženih. U Geronotološkom centru u Nišu, drugom po veličini srbijanskom gradu, oboljelo je više od 150 osoba, a najaktuelnije žarište je u Domu za stare u Smederevu gdje je trenutno više od 40 oboljelih.
18.04.2020. u 18:29
get url
text
Dezinfekcija u Domu penzionera Tuzla

Potpuno suprotan primjer je Dom penzionera u Tuzli. Tamo je od početka pandemije koronavirusa jedna osoba testirana na virus SARS-CoV-2, a rezultat testa bio je negativan.

Zahvaljujući strogim mjerama koje je poduzela uprava ove ustanove, poštujući mjere kriznih štabova Grada Tuzle, Tuzlanskog kantona i Federacije BiH, spriječen je ulazak virusa u Dom penzionera, koji zbrinjava oko 200 korisnika, najranjivije populacije kada je u pitanju pandemija koja je pogodila svijet.

- Jedan korisnik testiran je na koronavirus, a nalaz je bio negativan. Tačnije, ispostavilo se da je riječ o običnoj virozi i gripi, praćenoj povišenom temperaturom - kazao je za Faktor Mirsad Bakalović, direktor Doma penzionera Tuzla.

Ispred Doma penzionera Tuzla nešto duže od mjesec jako je tiho. Nema starijih osoba koje su navikle na druženja i šetnju, a tako je još od kraja februara kada su uvedene preventivne mjere.

Zuza Pejić navikla je na duge šetnje, odlaske na pijacu i druženja, ali se sa ostalim korisnicima strogo pridržava izolacije u zgradi.

- Teško mi pada izolacija, ali sam prihvatila trenutnu situaciju, kako se svi, pa i ja, ne bismo zarazili. Upotpunim svoje vrijeme na mnoge kreativne načine. Pletem, pratim društvena zbivanja, uređujem svoju sobu. Nadam se da će se sve ubrzo završiti i da ćemo moći slobodno i bezbrižno opet da se krećemo i družimo - kazala je Pejić za naš portal.

{$galerijaFotografija}

Masovna okupljanja penzionera u Dnevnom centru odavno su zabranjena, zatvoren je restoran u okviru Doma penzionera, ali se aktivnosti za korisnike ipak odvijaju po reduciranom rasporedu. Socijalna radnica Mirela Muminović kazala nam je da su sve aktivnosti prilagođene trenutnoj, vanrednoj situaciji.

- Organizirali smo podizanje i podjelu penzija našim korisnicima, tako da nisu morali izlaziti iz Doma. Dakle, nisu morali ići do banaka. Radno okupacione terapije prilagodili smo trenutnoj situaciji, a evo, u izolaciji su bili primorani da dočekaju blagdane Uskrsa i nadolazećeg Vaskrsa. Za sve naše korisnike tim povodom organizirali smo i organizirat ćemo podjelu čestitki, kao i svečani ručak - kazala nam je Muminović.

Za penzionere je tokom izolacije i pandemije koronavirusa organiziran i kontakt s njihovim najbližim srodnicima, telefonskim putem.

- Novina koju smo uveli zbog trenutne situacije jesu telefonski razgovori putem viber-broja za sve naše korisnike sa njihovim najmilijima, kako bi održali porodične veze, na način na koji je to moguće - kazala nam je Muminović.

Preventivne mjere u Domu penzionera uvedene su još krajem februara, kada je spremačicama povećana količina dezinfekcionih sredstava, kako bi se izvršila prevencija ulaska virusa u Dom.

Zabrana posjeta uslijedila je 5. marta, dan nakon pojave koronavirusa u BiH. Direktor Bakalović kazao je da je uložen maksimalan napor kako bi se osiguralo sve što je potrebno za prevenciju od pojave virusa.

- Krajem februara postavljeni su i dozeri sa sredstvima za dezinfekciju ruku na svim spratovima. Tada smo izvršili i dezinfekciju kompletnog Doma, a pojačan je i nadzor nad hroničnim bolesnicima Ustanove. Već 5. marta zabranili smo sve posjete korisnicima te zatvorili restoran. Također, zakupcima u našoj ustanovi zatražili smo dezinfekciju svih prostorija, a u proteklih mjesec i po više puta je izvršena kompletna dezinfekcija ustanove. S obzirom na to da je zabranjena bilo kakva dostava hrane u Domu, za penzionere smo osigurali odlazak naših ovlaštenih uposlenika po kupovinu svih potrebnih lijekova koje koriste naši korisnici - kazao nam je Bakalović.

Početkom aprila pri ulasku u Dom penzionera Tuzla svim uposlenicima vrši se mjerenje temperature beskontaktnim toplomjerom, a hrana svim korisnicima dostavlja se u sobama.

Iako im najteže pada ograničenje kretanja, tuzlanski penzioneri, korisnici ove ustanove, jedinstveni su u stavu da se pridržavaju propisanih mjera, kako bi se što prije vratili svojim uobičajenim aktivnostima.

Dom penzionera Tuzla
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.