navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Životna greška

Princ Charles žali što je oženio princezu Dianu

Kako piše u biografiji, par nije funkcionirao ni prije samih zaruka

Objavljeno: 27.10.2018. u 16:05
get url
text
Princeza Diana i princ Charles: Vjenčali su se 1981., a razveli 1996., godinu prije nego li je princeza poginula u saobraćajnoj nesreći
Princeza Diana i princ Charles: Vjenčali su se 1981., a razveli 1996., godinu prije nego li je princeza poginula u saobraćajnoj nesreći

Princ Charles (69) požalio je što je oženio princezu Dianu. Danas zna da mu je to bila najveća greška u životu, piše u novoj šokantnoj biografiji Roberta Jobsona (54). Dvorski analitičar kraljevsku porodicu prati skoro 30 godina, a s Charlesom je proveo 18 godina na putovanjima diljem svijeta.

Princ Charles je proveo 15 godina u braku s pokojnom Dianom. Zaprosio ju je u februaru 1981. godine, a ona je na taj čin, kako tvrdi Jobson, pristala jer je osjećala da joj je to dužnost. Vjenčali su se 1981., a razveli 1996., godinu prije nego li je princeza poginula u saobraćajnoj nesreći u pariškom tunelu Pont de L'Alma.

Kako piše u biografiji, par nije funkcionirao ni prije samih zaruka. Diana je često plakala prije vjenčanja, ali znala je da bi prekid bio jednak kataklizmi. No, plakao je i sam Charles.

- Očajnički sam htio stopirati ženidbu, pogotovo kada sam još za vrijeme zaruka shvatio da nismo kompatibilni - kukao je princ bliskim prijateljima.

Još 1970. upoznao je Camillu (71), no nakon samo godinu veze, princ Charles se odlučio priključiti Kraljevskoj mornarici. Tri godine kasnije ona je već bila sretno udana žena, a i on se oženio s Dianom s kojom ima sinove, prinčeve Williama (36) i Harryja (34). Ipak, ljubav Charlesa i Camille bila je jača od svega, pa su nakon nekoliko desetljeća skrivanja 2005. napokon ozakonili vezu.

Jobson se u biografiji dotaknuo i kraljice Elizabete II. (92) koja je na prijestolju već 65 godina. Ona je najstariji monarh na svijetu, a njena vladavina najduža je u historiji.

Postala je kraljica nakon smrti svog oca Georgea VI., koji je na prijestolje sjeo nakon brata, kralja Edwarda VIII. Dvorski analitičar u novoj knjizi piše da će Elizabeta za tri godine vladavinu prepustiti Charlesu koji na prijestolje čeka već 70 godina.

Elizabeta II. se zaklela 1953. da će do kraja života služiti kraljevstvu, ali britanski mediji pišu da će, ako doživi 95. godinu, vlast prepustiti svom sinu. Charles neće odmah postati kralj, nego će postati princ regent, odnosno princ vladar koji ima sve ovlasti kralja iako to formalno nije.