open-navfaktor-logo
search
Arhiv svijeta
Priprema se 3D mapiranje Zemlje
Klimatska kriza prijeti uništenjem naše kulturne i ekološke baštine i zato trebamo sve dokumentirati prije nego što bude prekasno, rekao je Fisher
19.10.2019. u 18:11
get url
text
Zemlja 3D
Zemlja 3D

Novi neprofitni projekt nazvan Zemaljski arhiv tuširat će krajolik gustom mrežom laserskih zraka kako bi se stvorile karte visoke rezolucije u 3D prikazu Zemljine površine. Dvojica istraživača motivirana su dramatičnim i brzim transformacijama koje naša planet doživljava kao posljedicu klimatskih promjena, poput topljenja ledenjaka i krčenja šuma. 

Zemlja se mijenja brže nego što iko može shvatiti. Svakog dana sve više šuma gori , sve se više ledenjaka topi i sve više dokaza o drevnim kulturama svijeta nestaje. Promjena neke vrste je, naravno, neizbježna, ali događa se brže i ozbiljnije zbog učinka klimatskih promjena uzrokovanih čovjekom . I to je neke naučnike zabrinulo: Što se brže Zemlja mijenja, manje je vremena za učenje iz njene prošlosti i razumijevanje njegovih misterija.

Nedavno su dva istraživača predložila način kako sačuvati zapis o našoj planeti u sadašnjem stanju: koristiti lasere za izradu 3D mape čitavog svijeta visoke rezolucije. Sada je misija novog neprofitnog projekta nazvanog Zemaljski arhiv, koji predvode arheolog Chris Fisher i geograf Steve Leisz, obojica sa Sveučilišta Colorado.

- Klimatska kriza prijeti uništenjem naše kulturne i ekološke baštine. Zato trebamo sve dokumentirati prije nego što bude prekasno  - rekao je Fisher.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.