Arhiv svijeta

Priprema se 3D mapiranje Zemlje

Objavljeno: 19.10.2019. u 18:11

Klimatska kriza prijeti uništenjem naše kulturne i ekološke baštine i zato trebamo sve dokumentirati prije nego što bude prekasno, rekao je Fisher

Tuširanje krajolik gustom mrežom laserskih zraka

Novi neprofitni projekt nazvan Zemaljski arhiv tuširat će krajolik gustom mrežom laserskih zraka kako bi se stvorile karte visoke rezolucije u 3D prikazu Zemljine površine. Dvojica istraživača motivirana su dramatičnim i brzim transformacijama koje naša planet doživljava kao posljedicu klimatskih promjena, poput topljenja ledenjaka i krčenja šuma. 

Zemlja se mijenja brže nego što iko može shvatiti. Svakog dana sve više šuma gori , sve se više ledenjaka topi i sve više dokaza o drevnim kulturama svijeta nestaje. Promjena neke vrste je, naravno, neizbježna, ali događa se brže i ozbiljnije zbog učinka klimatskih promjena uzrokovanih čovjekom . I to je neke naučnike zabrinulo: Što se brže Zemlja mijenja, manje je vremena za učenje iz njene prošlosti i razumijevanje njegovih misterija.

Nedavno su dva istraživača predložila način kako sačuvati zapis o našoj planeti u sadašnjem stanju: koristiti lasere za izradu 3D mape čitavog svijeta visoke rezolucije. Sada je misija novog neprofitnog projekta nazvanog Zemaljski arhiv, koji predvode arheolog Chris Fisher i geograf Steve Leisz, obojica sa Sveučilišta Colorado.

- Klimatska kriza prijeti uništenjem naše kulturne i ekološke baštine. Zato trebamo sve dokumentirati prije nego što bude prekasno  - rekao je Fisher.

Izvor:   Space.com

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Iz kategorije