open-navfaktor-logo
search
Evropska centralna banka
Priprema se novi redizajn novčanica eura do 2024. godine
Evropska centralna banka (ECB) će, prema najavama, pristupiti izmjeni dizajna euro novčanica, a cijeli proces trebao bi biti okončan do 2024. godine.
07.12.2021. u 16:10
get url
text
Euro
Euro

Predsjednica ECB-a Christine Lagarde od 19 stručnjaka iz članice eurozone do 2024. godine traži da izaberu novi dizajn novčanica te valute.

Trenutno se na novčanicama nalaze prozori, vrata i mostovi, a ECB kaže da su bazirani na različitim epohama i stilovima.
Novi dizajn će osmisliti panel savjetnika koji će biti sastavljen od eksperata iz mnogih područja – od umjetnika i dizajnera do fizičara i arheologa, a novčanicama će se promijeniti izgled kako bi postale pristupačne Evropljanima svih starosnih grupa i kultura.

Nakon što panel osmisli nova vizualna rješenja, ECB će ih dati na javnu raspravu. Uslijediće konkurs nakon kojeg će se održati dodatne konsultacije, konačnu odluku o izgledu novih euro novčanica donijeće Upravno vijeće ECB-a.

Odluka o redizajnu dolazi nakon što je odluka ECB-a o mogućnosti implementacije novog digitalnog eura zabrinula mnoge i potencijalno nagovijestila kraj fizičkom novcu. Lagardova je naglasila da se novčanice neće ukinuti.

- Novčanice ostaju. One su taktilni i vidljivi simbol zajedničke Evrope, pogotovo u vremenima krize, a još su izuzetno tražene. Nakon 20 godina, vrijeme za reviziju izgleda naših novčanica kako bismo ih učinili pristupačnijima Evropljanima svih starosnih grupa i kultura - rekla je Lagard, saopćeno je iz Evropske centralne banke.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.