open-navfaktor-logo
search
Općina Centar
Pripreme za izgradnju naselja Zuko Džumhur na Koševskom Brdu
Višak stambenog fonda bi, nakon što završimo sa smještajem sadašnjih stanara naselja, ponudili bi mladima sa područja naše općine koji treba da prvi put riješe svoje stambeno pitanje, kazao je načelnik Ajnadžić
04.10.2019. u 10:51
get url
text

U prostorijama Mjesne zajednice "Koševsko Brdo" održan je sastanak na kome su prisustvovali predstavnici Općine Centar i stanovnici naselja na Koševskom Brdu koje obuhvata četiri ulice, Zuke Džumhura, Muhameda Hadžijahića, Nusreta Šišića Dede i Jukićeva.

Tema je bila zamjena stambenog fonda s ciljem stambenog zbrinjavanja mladih iz Centra, gdje je planirana izgradnja novih 27 objekata na ovom lokalitetu. Na početku sastanka, kojeg je vodio predsjednik  Savjeta MZ "Koševsko Brdo" Tahir Hamzić, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić je upoznao prisutne o ovom projektu koji ima za cilj, osim stambenog zbrinjavanja mladih iz Centra i rješavanje stambenih problema stanovnika ovog naselja čime bi dobili nove stanove gdje ne bi imali komunalne probleme kakvi su sada prisutni na terenu zbog dotrajale infrastrukture. 

– Sa ovim projektom želimo napraviti poboljšanja u stambenom fondu te komunalnoj infrastrukturi za stanovnike ovog naselja. U njegovu realizaciju možemo krenuti samo uz saglasnost stanara ili nećemo krenuti nikako. Naš cilj je da ovaj projekat privedemo kraju, odnosno da napravimo kvalitetne objekte i da građani budu zadovoljni uz najracionalnije korištenje prostora. Višak stambenog fonda bi, nakon što završimo sa smještajem sadašnjih stanara naselja, ponudili mladima sa područja naše općine koji treba da prvi put riješe svoje stambeno pitanje. Općina Centar će ovakim  osobama osigurati putem banaka kreditno zaduženje bez kamata na period od 25 godina i odgodom plaćanja od jedne godine. Čim se stanari zgrada dogovore oko uvjeta mi možemo početi sa izradom idejnog projekta, te izdavanjem urbanističkih i građevinskih dozvola za gradnju, gdje bi stanari paralelno kod notara potpisali ugovore sa investitorom o zamjeni stambenog fonda. Za početak možemo krenuti u realizaciju ovako kompleksnog projekta sa jednom stambenom zgradom. Svi oni koji imaju legitimne garaže dobili bi zamjenske. Sa ovim projektom riješili bi mnogobrojne probleme koje sada stanovnici imaju zbog dotrajale infrastrukture - pojasnio je Ajnadžić. 

Predstavnici općinskih službi za registar, upravljanje imovinom i katastar nekretnina, te za urbanizam i zaštitu okoliša govorili su o detaljima projekta novog naselja na Koševskom Brdu gdje je navedeno da će u četiri ulice koje su u obuhvatu novog naselja biti obuhvaćeno 27 objekata sa 276 stambenih jedinica.  Od 120 anketiranih stanara  112 se izjasnilo da podržavaju projekat. Ostali stanari koji do sada nisu ispunili anketne listiće imaju mogućnost da to urade u Mjesnoj zajednici.

Navedeno je da su zgrade uplanjene u katastru Općine Centar od 1968. godine, a da nisu uknjižene u zemljišnim knjigama, što nije rijetka pojava. Kako bi se provelo uspješno rješavanje imovinsko-pravnih odnosa kroz postupak harmonizacije svi podaci iz katastarskih knjiga će biti prebačeni u zemljišne knjige. Općina Centar je vlasnik 80 posto navedenog zemljišta, dok je ostatak u vlasništvu fizičkih lica. Projekat zamjene stambenog fonda u naselju Zuke Džumhura bi bio realizovan u sedam faza. Izgradnjom novog naselja bi se znatno povećala bruto građevinska površina sa postojećih 13.000 na 40.000  kvadratnih metara, dok se tlocrtno gabariti objekata ne mijenjaju i gdje ostaje isti procenat zelenih površina, te će biti riješen saobraćaj u mirovanju izgradnjom garaža u podzemnim etažama novih objekata, navodi se u saopćenju Općine Centar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.